En av många platser i USA där olja och gas utvinns med fracking är här, utanför Rifle i västra Colorado. Foto: AP/Scanpix

Skiffergasen väcker hopp och farhågor

Uppdaterad
Publicerad

Skiffergas är en energikälla som växer så snabbt i USA att det talas om en ny energiboom. Men utvinningen kan också orsaka svåra miljöproblem. I Sverige har politikerna ännu inte tagit beslut om skiffergasen, men det finns redan företag som fått tillstånd att leta efter den.

Förespråkarna framhåller att skiffergasen och –oljan kraftigt kan minska USA:s beroende av energiimport, till och med göra USA oberoende av oljeimport och till nettoexportör av gas. Samtidigt ger den eftertraktade arbetstillfällen.

SVT har besökt Williston i North Dakota där entusiasmen är stor över detta nya ”Klondyke” – se reportaget här ovan. I dag kommer lycksökare från hela landet dit för att få del av oljeboomen.

– Det vi gör här kan ta USA ur krisen. Vi kan utvinna ur de här källorna i ytterligare 30 år, säger Jim Arias. Han är långtradarchaufför och har med sin familj flyttat 400 svenska mil från Florida till oljeboomen i North Dakota.

Hoppas på oberoende

I Williston talar man hellre om sysselsättningen och förhoppningen att bli oberoende av omvärlden än om miljöproblemen.

Williston har i dag nästan ingen arbetslöshet. Problemen är trafikkaoset och det skyhöga levnadskostnaderna. En lägenhet i på slätten i North Dakota kostar nästan lika mycket som att bosätta sig i New York.

Den amerikanska oljeimporten har minskat kontinuerligt de senaste åren – och det beror inte bara på lågkonjunkturen. North Dakota är idag den delstat som näst efter Texas producerar mest olja i landet.

Sprutar ut kemikalier i berget

Metoden att utvinna skiffergas och –olja kallas fracking, en förkortning för hydraulic fracturing, på svenska hydraulisk sprickbildning. I korthet går metoden ut på att vatten, kemikalier och sand med högt tryck pressas genom borrhål ner i skifferlager i berggrunden.

Den fossilgas/naturgas eller olja som finns mellan skifferlagren pressas upp till ytan. Hålet borras först lodrätt och sedan horisontalt, för att kunna följa sprickorna i skiffret.

Utvinningen får stark kritik såväl från miljöorganisationer som från politiker och från vanliga människor som i vissa fall redan drabbats av dess konsekvenser. Dokumentärfilmen Gasland, som var Oscarsnominerad 2011, har satt fingret på en del av problemen med fracking i USA. Ett reportage om filmen sändes i SVT:s Agenda förra våren.

Där visas bland annat hur borrtorn ställs upp mitt bland bostadshus och skolor, hur gas kommer ut ur vattenkranarna och bubblar i vattendragen och människor och djur förgiftas.

Kan förgifta grundvattnet

Kritiken mot fracking handlar om flera saker, bland annat att grundvattnet kan förgiftas när kemikalier sprutas ut långt under markytan, att giftiga ämnen kan frigöras ur skiffret, att fracking kan orsaka jordskalv och att landskapet påverkas.

När dessa tidigare outnyttjade fossila bränslekällor exploateras, kan det också bli mindre lönsamt med alternativa energikällor som vind- och solenergi. Nyligen meddelade exempelvis tyska Bosch att företaget lämnar solcellsbranschen delvis på grund av den ökade utvinningen av amerikansk skiffergas.

Skiffergas utvinns ur mörka skifferlager som kan ligga flera kilometer under markytan. De största resurserna finns i Nordamerika och Kina. Argentina, Brasilien, Australien, Sydafrika, Libyen och Algeriet är andra länder som har stora tillgångar. I Europa finns de största i Polen och Frankrike.

Frankrike har dock förbjudit fracking. I USA utreder just nu Environmental Protection Agency, EPA, hur vattenkvaliteten kan påverkas av fracking. Utredningens resultat, som ska slutredovisas 2014, kommer att ha en avgörande betydelse för den fortsatta produktionen av skiffergas i landet, enligt ÅF:s faktasamling Skiffergas i världen (se länk härintill).

Shells projekt i Skåne lades ned

I Sverige finns mörka skiffrar, så kallad alunskiffer, i Skåne, Västergötland, Östergötland, Närke, på Öland, i fjällkedjan och i södra Östersjön.

Prospektering för skiffergas redan förekommit i Sverige. 2007 inledde Shell ett projekt för utvinning av skiffergas i Skåne och gjorde provborrningar i tre kommuner. Det blev protester mot projektet som lades ned 2011, med motiveringen att fyndigheterna inte var stora nog.

För närvarande finns, enligt riksdagens näringsutskott, 17 undersökningstillstånd i Sverige som uttryckligen avser skiffergas: fem på Öland och tolv i Östergötlands län.

Men vad som kommer att hända i framtiden är oklart.

Riksdagen sade nej till förbud

Sveriges riksdag avslog den 21 mars två motioner från miljöpartister om skiffergas/fossilgas och olja. Motionerna krävde bland annat ett förbud mot fracking som utvinningsmetod i Sverige. Läs motionerna här och här.

Avslaget var väntat, enligt Jonas Eriksson (MP), en av författarna till motionen ”Prospektering av fossilgas och olja”, eftersom Näringsutskottet hade förordat avslag, bland annat med hänvisning till att det redan råder strikta miljörestriktioner kring gasutvinning i Sverige. Endast 41 riksdagsledamöter från Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade ja till motionerna.

Näringsdepartementet skriver i sitt betänkande att EU-kommissionen under 2013 ska föreslå ett regelverk för utvinning av bland annat skiffergas och att en svensk ståndpunkt bör utformas i anslutning till det förslaget, men menar att det är för tidigt med ett förbud redan nu.

SVT ställde frågor till politikerna

SVT har frågat politiker från samtliga riksdagspartier om deras inställning till fracking. Flertalet är negativa, några är avvaktande. Endast V och MP vill ha ett förbud redan nu, medan övriga vill avvakta EU-kommissionens utlåtande.

Mats Odell (KD), skriver att hans parti är avvaktande och han anser personligen att så länge frågetecknen kvarstår bör vi inte gå vidare med storskalig utvinning genom fracking.

Johan Johansson (M), menar att vi inte har nog med kunskap än men kan tänka sig användande av fracking om en miljöprövning skulle ge klartecken.

Jonas Eriksson (MP) och Jens Holm (V) är båda negativa till fracking och Jonas Eriksson menar att fossila bränslen överhuvudtaget ska fasas ut.

Anna Hagwall (SD) är avvaktande och skriver att ”vi ser betydande utmaningar med utvinning av skiffergas i dagsläget”.

Inger Fredriksson (C) skriver att hennes parti inte anser att någon utvinning med den här metoden  bör göras i Sverige och hon delar den uppfattningen.

Erik Gutiérrez–Aranda (S) svarar att  han och hans parti är avvisande till fracking.

Eva Flyborg (FP) skriver att hennes parti är ytterst tveksamt till fracking och det är också hennes egen uppfattning.

De fullständiga svaren från varje riksdagsledamot kan du läsa här.

________

Något om den kritik som riktas mot fracking som utvinningsmetod:

* Risken att grundvattnet förgiftas när man spräcker skiffret och sprutar ut kemikalier, som exempelvis syra, förtjockningsmedel och desinfektionsmedel långt under markytan.

* Det går åt mycket vatten för utvinningen och gasen förekommer ofta i områden där det är ont om vatten.

* Ur skiffret frigörs bland annat – utöver gasen eller oljan – tungmetaller och radioaktiva ämnen. Det kan också uppstå gasläckage vid utvinningen.

* Fracking kan orsaka jordskalv.

* Landskapet påverkas genom att det blir en stor mängd borrhål på stora markytor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.