Björklund vill skärpa reglerna för friskolor

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals kronor lyfts ur skolföretag som därefter sätter skolor i konkurs. Nu vill utibildningsministern se skärpta regler för att driva friskola.

När eleverna på Karlstads Idrottsgymnasium kom till skolan efter jullovet fick de beskedet att skolan var satt i konkurs – trots att ägaren tidigare tjänat miljoner på sina skolor.

– Det är helt sjukt att man kan göra så. Det var ett fult sätt de gjorde det på, att ägarna kom med beskedet utan att ha sagt till rektorn eller lärarna. Han bara lade den i konkurs, säger Pedram Pirouzfar, före detta elev på skolan.

Nu reagerar utbildningsminister Jan Björklund (FP) på SVT:s granskning. Han vill ha hårdare regler för friskoleföretagen.

– Det är allvarligt att vi har ägare i friskolebranschen som inte tar ordentligt ansvar för eleverna. Jag vill att vi skärper lagstiftningen kraftigt och också skärper ägarprövningen, säger han.

M-politiker trycker på för förändring

Maria Stockhaus (M), en av landet ledande skolpolitiker, har också reagerat på SVT:s inslag. Nu tänker hon trycka på för förändring genom Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

– Jag tror att det är bra om man ser över regelverket kring de fristående skolorna så att man säkerställer att det är hög kvalitet och seriositet på dem som går in i det här. Det handlar om att vi måste skydda eleverna, säger hon.

Ställer skolministern mot väggen

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kommer efter SVT:s inslag att ställa frågor till skolministern i riksdagen om vinstintresset.

– Jag vill att han tar bort vinstintresset ur utbildningen. Det är uppenbart att det här har gått helt överstyr, när eleverna lämnas i sticket, säger han och fortsätter:

– För det andra måste kommunerna få säga nej när man inte behöver en skola.

”Jag blir rent upprörd”

Skolministern vill inte ge någon garanti att elever ska kunna avsluta en utbildning på samma skola.

– Både kommunala skolor och friskolor startar ibland nya och läggs ibland ner. Det är väl nödvändigt på grund av demografiska förutsättningar som förändras. Men att lägga ner en skola under pågående läsår, som i det här fallet, är väldigt allvarligt. Om det dessutom finns kapital som skulle kunna rädda skolan så blir jag rent upprörd, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.