Foto: SVT

Skolsatsning lyfte fosterbarnet Linn

Uppdaterad
Publicerad

Linn har några röriga år i familjehem bakom sig. Under mellan- och högstadieåren har hennes mamma suttit i fängelse, och hennes pappa kunde inte ta hand om henne.

– Min mamma hamnade i fängelse, och då flyttades jag till en massa olika familjer. Efter sommarlovet fick jag flytta till en annan stad. Det var nervöst och jag visste ingenting om vad som hände. Det gick så snabbt, berättar Linn.

Linn fick byta både familjehem och skola flera gånger. Det gav kunskapsluckor, särskilt i matematik. Men Linn trodde att det var hon som var dum, innan hon kom med i Norrköpings projekt för familjehemsplacerade barn, Skolfam.

Barn i fosterhem

I Skolfamprojektet blev hon testad, både på sin emotionella och intellektuella förmåga, och på sin kunskapsnivå i olika ämnen.

– Jag visste inte att jag kunde så mycket. Och så sa de att jag har kapacitet att få höga betyg. Och det kände jag var peppande!

”Var i riskgruppen”

Både psykolog Rikard Tordön och specialpedagog Ulla Axelsson blir varma i rösten när de pratar om Linn:

– Hon var verkligen i riskgruppen när hon började hos oss, säger Ulla Axelsson. Men hon har verkligen utvecklats.

Det tycker hon själv också:

– De har peppat mig jättemycket, och så har de pratat med mina lärare och frågat hur det går. Lärarna bryr sig mer och ger mer tid. De engagerar sig mer och kollar mer hur jag ligger till. Och om det är något som jag inte fattar hjälper de till direkt.

– Hur är det i dag då?

– Nu är det bra. Jag bor med min mamma och jag går i skolan. Jag har gått hela högstadiet. I höst ska jag läsa ett högskoleförberedande program och jag kommer säkert att läsa vidare sedan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn i fosterhem

Mer i ämnet