Enligt Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokrtaterna, skulle förslaget gynna både företag och studenter.
– Det finns många små och medelstora företag som skulle behöva en närmare knytning till universitetsvärlden samtidigt som det finns många studenter som skulle behöva en yrkeserfarenhet med anknytning till deras studier. Vi vill att de ska kunna möta varandra och det vill vi investera resurser i.
Förebild i Danmark
Socialdemokraternas förebild finns i Danmark. Där är så kallade studentmedarbetare vanliga och systemet har funnits i många år.
Jämsides med studierna deltidsarbetar många studenter med sådana arbetsuppgifter som de också utbildas för. På så sätt får studenterna in en fot på arbetsmarknaden samtidigt som företagen får kompetent arbetskraft som kan bidra till att utveckla företagen.
Vill sprida systemet
I Sverige förekommer också studentmedarbetare men i betydligt mindre omfattning. Region Skåne har de senaste åren anställt några hundra studenter inom olika funktioner. Även Svenskt Näringsliv har i Malmöregionen med viss framgång uppmuntrat de egna medlemsföretagen att anställa universtitetsstuderande.
Nu vill Socialdemokraterna att studentmedarbetarsystemet sprids genom att de 30 största universiteten och högskolorna under ett tidsbegränsat försök ska få pengar att anställa varsin ”kompetensförmedlare”.
Funktionen ska hjälpa studenterna att hitta lämpliga tidsbegränsade jobb och också uppmuntra i första hand små och medelstora företag att se möjligheten att anställa studentmedarbetare. Kostnaden för kompetensförmedlarna beräknas till cirka 15 miljoner kronor per år.
Vill ge alla möjligheten
Enligt Magdalena Andersson går det ännu inte att bedöma hur många studenter som skulle kunna arbeta som studentmedarbetare.
– Det är svårt att veta men jag tycker att det vore bra om alla studenter jämsides med studierna fick möjlighet att arbeta med uppgifter som anknyter till utbildningen.
Hon påpekar också att den här typen av arbete inte kommer att ersätta mer traditionella studentjobb, exempelvis som kassörska på Konsum.
– Det är absolut inget fel på den sortens jobb, jag har själv arbetat med sånt och det gav nyttiga arbetslivserfarenheter, säger Magdalena Andersson och skrattar.
– Men det här vore bättre, i synnerhet för dem som utbildats några år.
Lägre lön
För att idén ska vinna spridning förutsätts också att arbetsgivare och fack träffar centrala avtal om löner för studentmedarbetarna, diskussioner pågår inom flera avtalsområden.
Socialdemokraterna anser att anställningsvillkoren är en fråga för arbetsmarknadens parter att komma överens om, men i förslaget sägs att lönerna bör kunna vara lägre än normala ingångslöner eftersom studenterna samtidigt genomgår sina utbildningar.
Magdalena Andersson ser dock ingen risk för att studentmedarbetarna tar jobb från dem som är färdigutbildade.
– Jag tror att studenterna kan tillföra mycket kunskap och kompetens till företagen, och kanske faktiskt vara med och skapa nya jobb. Jag tror att det studentmedarbetare vore bra för tillväxten i svensk ekonomi.