Ann Fernholm skriver under på tanken att en sockerskatt vore bra, inte minst eftersom det skulle skicka signaler om att socker faktiskt är något som skadar våra kroppar.
Ann Fernholm, som tidigare disputerat i molekylär bioteknik, har i sin bok granskat forskningen om hur sockret skadar våra kroppar och presenterar sina slutsatser i boken ”Ett sötare blod” om varför socker är så farligt.
Ombildas till farligt fett
– Det handlar om långt mer än onödiga kalorier. Sockret bryts ner till glukos och fruktos. Fruktosen måste levern omvandla till fett, vilket leder till en skadlig blodfettrubbning. Bland annat blir de onda kolesterolpartiklarna mindre till storleken och det skadar blodkärlen, säger Ann Fernholm.
Ann Fernholm pekar på ett intressant samband mellan ökande bukfetma och socker:
– Under den tid som bukfetman har ökat, så har vårt fettintag knappast ökat alls. Däremot har intaget av socker ökat dramatiskt fram till för något år sedan då det skedde en liten minskning.
Kan bidra till demens
Sockrets koppling till traditionella hjärt- kärlsjukdomar är redan väl kända. Ann Fernholm pekar på att 70 procent av de patienter som kommer in till sjukhusen med hjärtproblem har bekymmer med sin blodsockerreglering. Bara i Sverige tros dessutom ungefär en miljon ha problem med blodsockerregleringen – ett långt större antal än de som har diagnosen typ 1- eller typ 2 diabetes.
Och sockret misstänks nu för inblandning i fler folksjukdomar:
– Faktum är att vissa forskare tycker att man ska tala om Alzheimers sjukdom som typ 3 diabetes eftersom det är en sjukdom där skador på hjärnans blodkärl spelar en viktig roll.