• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Snart börjar SVT:s tävling ”Solligan”. 13 tävlande städer har i år blivit 14.

Solligan utökas med ytterligare en stad

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s populära tävling ”Solligan” kommer i år att utökas från 13 stationer till 14. Från Kiruna i norr till Lund i söder.

Svenskarna är intresserade av väder. Svenskarna pratar mycket om väder. Svenskarna suktar efter sol. SVT:s ”Solligan” har funnits sedan 1990 och har genererat ett stort intresse. Många städer vill vara med i tävlingen men endast få är utvalda.

Karlskrona är med i kampen

Förra året var 13 stationer med i tävlingen, men i år utökas antalet tävlande med ytterligare en stad: Karlskrona.

För några år sedan installerade Karlskrona en solmätare på en ö utanför kusten. Stationen har inte varit med i ”Solligan” tidigare eftersom den var så pass ny och dessutom hade SVT en god täckning i södra Sverige sedan tidigare.

-Men nu har vi några års statistisk och då blir det intressant att ta med Karlskrona i ligan, säger Helen Tronstad, gruppledare på SVT:s väderredaktion.

Kommer Karlskrona att ha någon chans i tävlingen?

-Ja, stationen har nog en möjlighet att komma uppe bland topp fem tror jag. Visserligen är solen uppe längre i norr men det bildas ofta stackmoln i inlandet som skymmer solen. Kuststationer har inte lika mycket stackmoln och gynnas därför.

Intresset för att få vara med i tävlingen – och därmed kunna dra nytta av ”x antal soltimmar” i sin reklam för området eller staden – är stort, ibland väldigt stort.

-Turistchefen i Karlskrona har varit otroligt angelägen om att få vara med i ”Solligan”. Men även om han har bedrivit kampanjer för att Karlskrona ska få vara med så är det inte det som har gjort att vi nu har tagit in stationen i tävlingen, säger meteorologen Helen Tronstad.

14 stationer tävlar

I tävlingen ingår numera 13 städer, plus Ölands norra udde, från Kiruna i norr till Lund i söder:

Östersund

Kiruna

Umeå

Göteborg

Växjö

Borlänge

Lund

Karlstad

Norrköping

Luleå

Stockholm

Karlskrona

Ölands norra udde

Visby

Tävlingen börjar på midsommarafton

Under maj månad, utom tävlan, ligger Visby på första plats med nära 342 soltimmar medan nykomlingen Karlskrona ligger på andra plats med drygt 312 soltimmar.

Solskenstid definieras som den tid som direktstrålningen överstigit 120 watt per kvadratmeter. Årets solliga drar som vanligt i gång på midsommarafton. Veckans vinnare redovisas varje fredag i Rapports 19.30-sändning. Tävlingen håller på i åtta veckor.

Förra året vann Luleå medan Visby och Umeå kom på andra respektive tredje plats. Här kan du se resultaten från alla ”Solligor” sedan premiäråret 1990.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.