SSU. Foto: SVT

SSU Piteå misstänks för systematiskt fusk

Uppdaterad
Publicerad

Den lokala SSU-föreningen i Piteå misstänks ha lurat till sig 600.000 kronor av skattebetalarnas pengar för påhittade ledarskapsutbildningar. Nu lovar SSU att alla pengar ska betalas tillbaka.

Sedan tidigare utreds SSU Norrbotten för misstankar om bidragsfusk i mångmiljonsklassen och nu riktas alltså nya misstankar mot lokalföreningen i Piteå. SSU Piteå har sökt och erhållit bidrag för ledarskapsutbildningar mot väl dokumenterad redovisning. Men 70 procent av utbildningarna är direkt påhittade, skriver Piteå Tidningen.

-Det är fullkomligt oacceptabelt och vi kommer att ta upp en dialog med Piteå kommun säger Alexander Nilsson, distriktsordförande för SSU Norrbotten.

I övrigt är Nilsson fåordig och hänvisar till ett pressmeddelande som SSU Norrbotten publicerat på deras hemsida.

-Det är inte acceptabelt om uppgifterna stämmer eftersom det handlar om allmänna medel och man ska inte tillskansa sig några medel på något sätt som har med fusk att göra, säger arbetarkommunens ordförande Bengt Ek till SVT Nordnytt.

I maj avslöjades att SSU Norrbotten misstänkts för att ha lurat till sig miljontals kronor i ett omfattande bidragsfusk. Distriktet har polisanmält sig självt och en internutredning har inletts.

-Vi följer utredningen och hoppas kunna komma till rätta med de problem som har funnits, säger Juan Pablo Roa, politisk sekreterare på SSU till SVT Nyheter.

På samma sätt som SSU-distriktet hittat på olika ledarskapsutbildningar och kursverksamheter har SSU Piteå agerat när ungdomsföreningen vänt sig till Piteå kommuns kultur- och fritidsförvaltning med sina bidragsansökningar.

Sökte bidrag för samma utbildningar

En närmare granskning visar att SSU Norrbotten och SSU Piteå har sökt bidrag till exakt samma påhittade utbildningar och fått bidrag från landstinget och Piteå kommun.

Efter att det misstänkta fusket uppdagades tog den dåvarande distriktsordföranden time-out och en ny distriktsledning tillsattes i juni i år. Enligt Roa ska den nya styrelsen komma till rätta med eventuella felaktiga utbetalningar och alla felaktiga utbetalningar ska betalas tillbaka.

Juan Pablo Roa säger att misstankarna självklart påverkar bilden av SSU .

-SSU Norrbotten är ett självständigt distrikt men självklart påverkar detta bilden av SSU och vi välkomnar utredningen som ska lägga korten på bordet. 

SVT Nyheter söker Alexander Nilsson, distriktsordförande, för SSU Norrbotten, för en kommentar.

”Förtroendet för S riskerar att skadas”

Förtroendet för socialdemokratin i stort riskerar att skadas. Det menar partisekreterare Carin Jämtin efter att ännu ett misstänkt bidragsfusk inom SSU i Norrbotten uppdagats.

-Misstankarna är allvarliga och vi kommer följa utredningarna som pågår noga. Vi kommer också skärpa tonen på hur viktigt det är att vi ska vara ett föredöme, säger socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

Fakta

Inte första gången SSU är i blåsväder

Avslöjandet om bidragsfusk i SSUNorrbotten är inte första gången förbundet är i blåsväder. 2005 skakadesSocialdemokraternas ungdomsförbund av ett omfattande fusk med medlemsregistret.

Det visade sig då att ett stort antalpersoner var registrerade som medlemmar i SSU, trots att de inte betalademedlemsavgift. Det innebar att förbundet fick större bidrag än de varberättigade till eftersom många bidrag baseras på medlemsantalet. SSU hade vidtidpunkten omkring 29.000 medlemmar, men man bedömde att drygt hälften av dem isjälva verket inte existerade.

En förundersökning inleddes och SSUpolisanmäldes av Ungdomsstyrelsen och  SSU betalade tillbaka 2,8 miljoner kronor istatliga bidrag från Ungdomsstyrelsen. Även landstinget i Sörmland stoppadeutbetalningarna till SSU och i Kalmar län tvingades SSU att återbetala 440.000 kronortill regionförbundet.

Förundersökningen lades dock ner eftersom brott inte kunde styrkas och krisenkring medlemsfifflet skakade SSU och förbundet antog en rad nya regler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.