– Man har inte maxat laget. Tänk om vi skulle resonera såhär när det gäller fotbollsspelare i landslaget, att vi skulle gå på ”svenska” blåögda atletiska män. Då skulle vi ju varken ha Henke eller Zlatan i laget. Det här är lite grann samma sak, säger Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam när hon tittar på bilder av styrelseledamöterna i Sveriges tio största börsbolag.
I bolagen sitter sammanlagt nittio styrelseledamöter. Flera av bolagen verkar på tillväxtmarknader som till exempel Asien och Sydamerika. Det är alltså rimligt att tro att det skulle finnas en etnisk mångfald bland styrelseledamöterna. Men SVT:s granskning visar att bara elva personer har utomeuropeisk bakgrund.
”Mångfald viktigt av rättvise- och lönsamhetskäl”
Nio är amerikaner och två är australiensare. Bara amerikansk-kubanska Barbara Milian Thoralfsson, i SCA:s styrelse, avviker från den vita västerländska normen i bolagsstyrelserna.
– Det är inte vem som helst som kan göra karriär i svenskt näringsliv. Synen på vem som är bärare av kompetens är oerhört snäv, säger Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright och expert på mångfald i näringslivet.
Som ägaransvarig på Folksam är Carina Lundberg Markow oroad.
– Vi vill ju ha framgångsrika, duktiga företag även i framtiden och då måste man rekrytera dem som är mest kompetenta, då håller det inte att man specialiserar sig på en mindre grupp av vita medelålders män födda i Sverige, säger Carina Lundberg Markow.
Företagen: Mångfald nyckel till framgång
Alla bolag säger sig verka för att rekryteringen av medarbetare ska ske utifrån kompetens och att mångfalden bland medarbetarna är en nyckelfråga för företagens framgång.
– Jag vet att man tycker att man rekryterar utifrån kompetens, men samtidigt när man ser det här havet av svenska medelålders män så inser man att man har misslyckats i att fånga upp de kompetenser som finns inom andra grupper.
Hon vill inte peka ut något enskilt företag, men tycker att bristen på mångfald är en viktig temperaturmätare på hur väl svenska företag är rustade inför framtiden.
– Här kan vi ju se att man hittar samma person i sex, sju företag och det är ju lite märkligt att man är expert på allt från lastbilar till telefonväxlar till tamponger, säger Carina Lundberg Markow.
Fakta: Så gjorde vi kartläggningen
- SVT Nyheter har granskat sammansättningen i styrelserna i de tio största (sett till omsättningen 2013) svenska börsnoterade bolagen när det gäller ledamöternas etniska härkomst. Vi har uteslutande tittat på de av bolagsstämmorna utsedda ledamöterna (ej arbetstagarrepresentanter som utses av facket).
- Vi har så långt möjligt kontrollerat vilka som har utländsk bakgrund. (Med utländsk bakgrund avses, enligt Statistiska Centralbyråns definition, personer födda utomlands eller födda i Sverige med båda föräldrarna födda utomlands.) Vi har därefter delat upp dessa personer i undergrupperna utomnordisk resp. utomeuropeisk bakgrund.
- För att undersöka personernas etniska bakgrund har vi läst CV:n, tittat på foton och gjort annan research. I osäkra fall har vi även kontrollerat med personerna själva.
- Vi har också granskat bolagens högsta ledningar utifrån samma kriterier.
- De tio bolagen är AB Volvo, LM Ericsson, Skanska, Hennes & Mauritz, Electrolux, TeliaSonera, SCA, Nordea, Sandvik och ICA Gruppen.
Fakta: De tio största svenska börsbolagen (omsättning 2013)
Totalt antal styrelseledamöter: 90
Utomnordiskt ursprung: 21
Utomeuropeiskt ursprung: 11 (nio från USA, två från Australien)