Foto: SVT/TT

Stora psykiska besvär av spice

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar som sökt vård efter att ha använt spice har mer dramatiska symtom än tidigare, säger läkaren Juan Figueroa, och effekterna kan bli långvariga. Han uppmanar föräldrar att vara vaksamma på tecken som humörförändringar och ändrad syn på droger.

Juan Figueroa är barn- och ungdomspsykiater och medicinskt ledningsansvarig för Maria Ungdom i Stockholm. Han har sett en stor förändring det senaste året när det gäller drogen spice. De ungdomar som sökt vård har visat mer dramatiska symptom än tidigare med stora psykiska besvär, som hallucinationer och ångestpåslag som liknar psykostillstånd.

– Spice är en farlig drog, och vi vet inte alltid vad det är. Ungdomarna tror att de är spice, men de tar någon typ av varianter av hallucinogena droger som de fått tag i.

Spicevåg i Sverige

Svårt att avgöra

För föräldrar och andra anhöriga är det svårt att avgöra om barnet har använt spice, säger Juan Figueroa.

– Ungdomar förändras mycket i den åldern, så det är svårt att veta vad som är vad. Men om det handlar om stora personlighetsförändringar, humörförändringar eller om skolgången inte fungerar som tidigare, då måste man ställa sig frågan vad som har hänt på sista tiden, säger han.

Flera varningstecken

Juan Figueroa menar att man ska vara vaksam om det börjar försvinna pengar hemifrån, om umgänget förändras eller om ungdomen plötsligt blir väldigt drogliberal.

– Det är viktigt med kommunikation, att man pratar med sina barn om droger. Om ungdomen kommer hem och verkar påverkad utan att lukta alkohol, då måste man tänka att ”Vad är det här för någonting? Det här är inte normalt”.

Kvar i behandling efter ett år

Men om det går riktigt illa, finns ingen tvekan om att man måste söka akut hjälp.

– Alla föräldrar märker om ungdomen mår riktigt dåligt, inte är kontaktbar eller om andningen är påverkad, säger Juan Figueroa.

Och han varnar ungdomar för att ens prova, eftersom man vet så lite om effekterna, som kan bli långvariga.

– Avstå! Du vet inte vad du kommer att få! Vi har ungdomar kvar i behandling efter ett år med hallucinationer och ångest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spicevåg i Sverige

Mer i ämnet