”Största bedrägeriet med fakturor någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Härvan med de falska fakturorna från Lokaldelen växer. I dag stoppade Posten hela 37.500 kuvert och i Stockholm har 650 anmälningar om falska fakturor skickats till polisen.

– Helt absurt, säger Jan Olsson vid citypolisens bedrägerisamordning i Stockholm.

Sammanlagt beräknas runt 40.000 fakturor ha skickats ut och polisen tror att antalet anmälningar kommer öka.

– Ett massutskick i den här omfattningen har aldrig skett tidigare, i alla fall inte på så kort tid, säger Jan Olsson.                           

Avancerad metod

SVT berättade om fakturorna redan igår. De ser ut att komma från det seriösa företaget Lokaldelen i Sverige AB, men postgiro- och bankgironummer är utbytt till bedragarnas konto. I övrigt stämmer alla uppgifter. Till och med kuverten är identiska. Polisen misstänker att bedragarna lyckats hacka sig in i Lokaldelens databas och därigenom kommit åt kundregistret.

– Det rör sig om ett mycket avancerat bedrägeri. Vi har jobbat som galningar hela dagen, säger Jan Olsson.

125.000 kronor överfört

Summorna på fakturorna ligger på mellan 800 kronor och 40.000 kronor. Efter att ha undersökt de falska numren kunde polisen spåra postgironumret till Nordea och bankgironumret till Swedbank. Bankerna spärrade dem omedelbart för fortsatta insättningar.

”Pengar som nu betalas kommer sättas i förvar och med tiden betalas tillbaka till sina ursprungliga ägare, säger Jan Olsson.

Det har redan förts över 125.000 kronor till bedragarnas konto. Men den snabba spärrningen gör att de inte kommer åt några pengar alls.

Grovt bedrägeri

Personerna som ligger bakom kuppen misstänks för grovt bedrägeri alternativt penninghäleri. Det allvarligare brottet kan leda till flera års fängelse.

– Utredningen kommer att dröja, det viktigaste är nu att rädda pengarna, säger Jan Olsson.

Polisen vet vilka som tecknat kontona dit pengarna har gått och ser dem som skäligen misstänkta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.