Journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström som försvann i Syrien, fördes bort när de var på väg att lämna byn Maaloula, skriver Expressen.
Med Läkartidningen diskuterade de ett jobbuppslag om hur syriska läkare tar hand om krigsskador. Chefredaktören Jonas Hultkvist tackade nej med motiveringen att det var för farligt.
Enligt tidningen var de i kontakt med tidskriften Fokus innan de reste, men redaktionen köpte inte reportageidéerna.
Kollega berättar
Niclas Hammarström är knuten till bildjournalistbyrån Kontinent som har haft kontakt med sina kollegor i samband med resan. Det var när Hammarström inte, som avtalat, hörde av sig som man valde att undersöka om något hänt.
– Vi har bestämt att vi får rapporter från dem, säger Fredric Alm på Kontinent.
– Kontakten som skulle ske skedde inte vid rätt tid, jag kan tyvärr inte säga mer än så just nu.
De två journalisterna ska ha varit på väg ut ur Syrien, mot Libanon. Enligt Alm var de i landet som frilansar.
USA varnade för hot mot journalister
USA:s utrikesdepartement utfärdade så sent som för fem veckor sedan en varning om en komplott mot västliga journalister i Syrien. Varningen gällde just det område där de två svenska journalisterna fördes bort.
Frilansreportern Magnus Falkehed och fotografen Niclas Hammarström greps när de var på väg ut ur landet. De är båda rutinerade svenska journalister som sedan länge arbetat för stora svenska dagstidningar.
På UD:s presstjänst bekräftar man att två svenska journalister har förts bort i lördags förmiddag, men man säger sig inte ha information om vart, eller av vilka.
– Fallet utreds just nu av den svenska ambassaden i Beirut, berättar Karin Nylund på UD:s pressavdelning.
– Det var anhöriga som larmade om att de båda försvunnit, säger Sveriges Syrienambassadör Niklas Kebbon.
”Ovissheten är värst”
När SVT Nyheter når Niclas Hammarströms sambo, bekräftar hon uppgifterna.
– Jag vet varken ut eller in. Jag vet inte så mycket utan har haft kontakt med UD som jobbar med det via ambassaden i Beirut och ingen vet riktigt vad som hänt eller var de är, säger hon till SVT Nyheter och fortsätter:
– Det är jobbigt, det är ovissheten som är värst – att man inte vet vad som händer. Jag har inte haft någon kontakt med honom på en vecka, utan haft kontakter i Sverige som uppdaterat mig, andra journalister.
Inte meddelat ambassaden
Det är från de anhöriga som uppgiften om att de båda förts bort mot sin vilja kommer, enligt Niklas Kebbon. Enligt honom hade de båda inte meddelat på förhand att de skulle befinna sig i landet.
– Det vi känner till är att det är två män, svenska journalister i 45-årsåldern, som ska ha förts bort när de var på resa ut ur Syrien. Ambassaden i Damaskus, eller snarare konsulatet i Beirut eftersom personalen inte befinner sig i Damaskus just nu, håller på att undersöka det här, säger Lena Tranberg på UD:s pressavdelning.
Vad männen gjorde i Syrien eller vilka de arbetar för, kan hon inte svara på. Man vet heller inte om männen har blivit gripna.
– Vi vet inte vilka som har gjort det här, det finns massa olika grupperingar i Syrien av alla dess slag. De har inte följt med frivilligt, det är det vi vet.
Inga visum
Syriens ambassad i Stockholm försöker också få fram uppgifter om vad som hänt svenskarna.
– Vi har ingen säker information om vad det är som hänt egentligen, vi söker uppgifter via våra kontakter, säger Kheloud Zinou, talesperson på syriska ambassaden, till dn.se.
Enligt Kheloud Zinou saknade de båda svenskarna visum.
– Varken Magnus eller Niclas har fått visum från oss.
Rättelse
I artikeln ovan skrev vi tidigare att de bortförda journalisterna varit i kontakt med tidningen Cafés redaktion före avresan. Detta tillbakavisas dock av tidningens chefredaktör.