Svenska UD vill inte bekräfta uppgifterna.
Enligt Dina Mufti hade Etiopiens tidigare premiärminister Meles Zenawi redan i mars lovat utrikesminister Carl Bildt att svenskarna skulle släppas, men att det skulle ske under traditionella former. Bildt och Zenawi hade talats vid under World Economic i Addis Abeba.
Officiellt besked väntas under en presskonferens som kommer att hållas klockan 16:40 svensk tid. Etiopiens justitieminister Berhan Hailu kommer att hålla presskonferensen i huvudstaden Addis Abeba. SVT:s team bestående av reportrarna Henrik Samuelsson och Johan Ripås samt fotografen Marco Nilsson bevakar presskonferensen på plats och SVT planerar att livesända presskonferensen direkt från Addis Abeba.
SVT rapporterade i går om att en benådning av de fängslade svenskarna väntades ske i samband med det etiopiska nyåret, som infaller i morgon.
”Omkring 1.900 fångar har benådats och ska friges inom de närmaste dagarna. De svenska journalisterna är en del av den gruppen,” sade tidigare i dag en myndighetskälla till Reuters.
En förutsättning var att premiärministern Meles Zenawi hade hunnit skriva under frigivningspapperren före sin död den 20 augusti. Annars skulle frigivningen hamna i den nya regeringens knä och kunde dröja ytterligare flera månader.
Vill inte spekulera
Kjell Persson, pappa till Johan Persson, säger till SVT Nyheter att han inte vill lämna några kommentarer förrän Johan och Martin är tillbaka på svensk mark.
Även Martin Schibbyes fru Linnea Schibbye säger att hon vill vänta att uttala sig tills de är tillbaka i Sverige.
–Många spekulerar hej vilt nu så jag väntar innan jag uttalar mig, säger hon.
Enligt svenskarnas advokat Thomas Olsson har man fattat ett beslut om att inte spekulera kring händelseutvecklingen.
–Jag inväntar eventuella besked från den etiopiska regeringen, säger han till SVT Nyheter.
Varken Sveriges ambassadör till Etiopien Jens Odlander eller utrikesminister Carl Bildt vill säga något om ärendet.
-Innan det finns något att säga kommer jag inte att säga något, säger Carl Bildt till TT.
Enligt uppgifter till SVT:s utsände har de varit intensiva och framgångsrika diplomatiska kontakterna mellan Sverige och Etiopien den senaste tiden. Utrikesminister Carl Bildt träffade för en vecka sedan den nye premiärminsitern Hailemariam Desalegn i samband med begravningsceremonin för landets förre ledare Meles Zenawi.
Bildt ville inte kommentera om han pratat om svenskarna med Desalegn, men sade att den nye premiärministern verkade uppskatta att han var där.
”Hoppas det stämmer”
Etiopienexperten Kjetil Tronvoll tycker inte att det finns någon anledning att betvivla uppgiften.
–Vi får hoppas att det stämmer, säger han.
Tronvall gör tolkningen att ”Etiopien har fått vad man ville få ut av saken” och att det internationella, diplomatiska trycket till slut blev för stort.
Fakta
Benådningsprocessen
Johan Persson och Martin Schibbye dömdes i december i fjol till elva års fängelse för terrorbrott, för samröre med ONLF-gerillan i Ogaden.
De valde att inte överklaga för att i stället be om nåd.
I praktiken väger det tyngst, särskilt i politiska fall, vad landets mäktigaste person premiärministern anser om nådeansökan, även om det formellt är presidenten som undertecknar ett eventuellt beslut.
En medlare diskuterar formuleringarna mellan fångarna och myndigheterna till dess att de anses godtagbara. Man bör uttrycka ånger, skuld och lova bättring för att få nåd.
Benådningar äger vanligen rum vid stora högtider, även om politiska fångar kan släppas vid andra tillfällen.
Källa: Professor Kjetil Tronvoll.