Svenskar med afrikansk bakgrund är värst utsatta för hatbrott

Uppdaterad
Publicerad

Rör sig oftare om våldsbrott än andra grupper.

Anmälningarna av hatbrott med afrofobiska motiv, alltså mot svarta människor har ökat med 24 procent sedan år 2008. Att vara svart i Sverige idag gör det inte bara svårare att få ett jobb utan innebär också risker

– Man börjar ett par steg efter klungan, man måste bevisa att man är smart och funkar socialt, det säger journalisten och kampsportaren Thabo Motsieloa till SVT.

Att vara svart i Sverige är en utmaning. Men också farligt för en av fyra anmälningar om främlingsfientlighet har så kallat afrofobiskt motiv.

– Afrofobiska hatbrott rör sig oftare om våldsbrott än vad det gör för andra grupper. Men den vanligaste typen av brott är olaga hot, säger Stella Rössborn, utredare på statliga Brottsförebyggande Rådet, som sammanställt statistiken.

Thabo Motsieloa har många gånger utsatts för hatbrott, även om det var länge sedan nu.

– När jag växte upp utsattes jag för hatbrott dagligen säger Thabo Motsieloa och han fortsätter:

– Det man kommer ihåg mest var när jag blev nedsläpad i en källare och fick stryk av ett gäng killar.

Men hans skydd mot hatet började hemma. Hans invandrade föräldrar lärde honom allt om svensk kultur vilket gav honom svenska vänner.

– Jag har alltid haft mycket svenska vänner. det är en fördel och en anledning till att jag blir mindre diskriminerad eftersom det finns mycket fler människor som kan bekräfta och legitimera mig som person, säger Thabo Motsieloa.

Men statistiken för anmälningar om rasism mot svarta till polisen talar ett tydligt spåk. Anmälningarna av hatbrott med afrofobiska motiv har ökat med hela 24 procent sen 2008 i Sverige.

Thabo Motsieloa tror att det är viktigt att utsatta grupper – som svarta – får en egen röst för att minska rasismen.

– Media måste spegla fler människor med utländsk bakgrund så att det slipper bli stereotyper. Det är ju ofta så att man vill ha etniska svenskar som ska tala om situationen för folk med annat ursprung. Vi kan ju tala för oss själva, avslutar Thabo Motsieloa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.