Foto: Scanpix

Pisa-expert: Satsa på lärarna

Uppdaterad
Publicerad

I länder där skolresultaten är betydligt bättre än i Sverige har lärarna högre löner. Det konstaterar OECD på en presskonferens tillsammans med utbildningsminister Jan Björklund (FP) på tisdagsmorgonen.

På regeringens begäran har OECD gjort en snabbanalys efter det rekordlåga svenska resultatet i den senaste Pisamätningen.

I morse presenterade OECD sin rapport. OECD:s Pisa-ansvarige Andreas Schleicher, som höll presskonferens tillsammans med Jan Björklund (FP), underströk att läraren har en nyckelroll för höga studieresultat i skolan.

Pisa-rapporten 2013

– I valet mellan att satsa på lärare eller mindre klasser bör man satsa på att stödja läraren, sade Andreas Schleicher.

Schleicher menade också att inget utbildningssystem är bättre än sina lärare. Lärarlönerna är relativt låga i Sverige sett i ett internationellt perspektiv. Högpresterande länder har däremot högre lärarlöner.

– I de högpresterande länderna har lärarna högre löner men också tydliga karriärmöjligheter, vilket är väldigt viktigt.

Han tillägger att en förutsättning för att kunna skapa karriärmöjligheter och höja läraryrkets status är att det finns ett bra system för att utvärdera lärarnas prestationer.

Pengar är inte avgörande

I analysen konstaterar OECD att Sverige har en relativt hög kostnad per elev, den tionde högsta per student i OECD-länderna.

– Hur mycket pengar som satsas är inte avgörande för resultatet, säger Andreas Schleicher, som är OECD:s chef för utbildningsfrågor och tillika Pisaansvarige.

Vidare så konstateras att skolklasserna är relativt små i Sverige, men forskningen har visat, påpekar OECD, att storleken på klassen har svag koppling till hur eleverna presterar.

Nivå under OECD-snittet

I OECD:s rapport utvecklas de fakta som stod klara redan i december, när rapporten släpptes. Bland annat det att svenska skolelevers resultat i läsning, matematik och naturvetenskap har sjunkit ned till en nivå som ligger under OECD-snittet.

Vidare skriver OECD att var fjärde svensk elev inte når den grundläggande kunskapsnivån i matematik. Andelen har ökat kraftigt sedan 2003.

Starka reaktioner

Reaktionerna på Pisa-rapporten har varit många och starka. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven kallade resultaten ”en nationell kris”. Och Lärarförbundet skyllde framför allt på det fria skolvalet.

Det är första gången Sverige bett OECD om en egen analys efter en Pisa-undersökning. Regeringen har dessutom bett OECD att tillsätta en kommission med internationella forskare och experter som ska analysera det dåliga resultatet som framkom i Pisa-undersökningen nyligen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pisa-rapporten 2013

Mer i ämnet