Foto: TT

Sverige inte landet lagom

Uppdaterad
Publicerad

Jante-Sverige där Svensson sitter i sin stuga, äter filmjölk och knäckebröd och vägrar sticka ut. Ja, så beskrivs ofta vårt land, som ett blekt och lite fegt land där man håller sig i mittenfilen. Men en ny kartläggning av världens värderingar visar att vi svenskar är långt ifrån lagom – vi är faktiskt ett av världens mest extrema länder.

Det är organisationen World Values Survey som studerat värderingar världen över och sammanställt dem. Och årets mätning visar att Sverige sticker ut – rejält. Det rapporterar Sveriges Radios Radio Sweden.

– Det som är förvånande för många är att Sverige sticker ut – vi är verkligen inte landet lagom. Vi är så olika som man kan vara, till exempel i migrationsfrågan. Trots att vi i Sverige har en sådan diskussion kring invandringen just nu, så är vi ett land som ligger väldigt lågt när det gäller negativa attityder till invandring, säger Bi Puranen, generalsekreterare på World Values Survey, till Radio Sweden.

Vår frihet viktig

Organisationens kartläggning utgår från vanliga människors uppfattning i olika frågor, som de samlar in via ett frågeformulär i 100 av världens länder. Sammanlagt intervjuas nästan 400.000 människor världen över, och resultaten används i forskning och politik.

Sverige sticker ut i årets mätning, och kallas faktiskt för ett av världens mest extrema länder. Det för att svenskar generellt är väldigt sekulariserade, och tycker att självförverkligande och individuell frihet är viktigt.

Vår motsats på värderingskartan är Marocko, där medborgarna värderar överlevnad före egen frihet.

Välfärden en anledning

Undersökningen visar dessutom att Sverige är ett förhållandevis jämställt land, men däremot har vi inte lika hög akting för våra äldre som de har i andra länder.

Men här känner vi hos fortfarande trygga, trots en ökande hotbild i världen; rädslan för terror och krig har globalt sett vuxit.

Varför Sverige skiljer sig så från andra länder har flera förklaringar, säger Bi Puranen till Radio Sweden. En är att vi fortfarande har ett starkt välfärdssystem.

– Vi har byggt upp ett välfärdssystem som gör att man både kan arbeta och ha barn, och det gör att kvinnors situation blir mycket bättre än vad den hade varit annars. Dessutom har vi institutioner som skyddar utsatta, och kan skilja oss om man behöver det. Relativt sett är det väldigt fritt, men det finns ju hemskt mycket kvar att göra, säger Bi Puranen till Sveriges Radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.