Sverige riskerar EU-stämning om las

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen riskerar att dras inför EU:s domstol på grund av en segdragen tvist om tillfälliga jobb som staplas på varandra i åratal.

På måndagen svarade regeringen på EU-kommissionens kritik om hur visstidsanställningar kan avlösa varandra i åratal utan att den anställde erbjuds fast jobb. Enligt kommissionen strider detta mot EU:s regler.

Men i sitt svar till Bryssel säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) att hon inte tänker ändra lagstiftningen.

– Jag tycker att kommissionen har ett väldigt teoretiskt resonemang, säger hon till TT.

Engström ser inga stora problem med tillfälliga anställningar på den svenska arbetsmarknaden.

-Mig veterligen har det inte förekommit några prövningar i Arbetsdomstolen (AD) om ett omfattande missbruk. Sedan kan det alltid finnas bad guys, säger hon.

”Missbruk förekommer”

TCO, som 2007 anmälde regeringen till EU-kommissionen, har en annan syn på saken.

– Vi har ett antal exempel på att missbruk förekommer, säger chefsjurist Samuel Engblom, och nämner Kustbevakningen, bankvärlden, statliga jobb och branscher med mycket timanställningar.

Det är inte konstigt att det inte drivs tvister i AD, anser Engblom, eftersom arbetsgivarna inte gör något lagligt fel.

Om inte EU-kommissionen blir nöjd med regeringens svar väntar EU:s domstol med hot om böter vid fällande dom.

– Den risk regeringen tar är att ett okänt antal personer kommer att begära skadestånd från staten via justitiekanslern (JK), säger Engblom.

Ändrade sig

Två gånger har regeringen skickat ut lagändringsförslag på remiss. Båda gångerna har förslagen fått hård kritik.

Men i början av året beslutade arbetsmarknadsministern att inte göra något åt lagen. Hon ansåg att sämre möjligheter till visstidsanställningar skulle försämra det redan ansträngda läget på arbetsmarknaden och riskera många jobb.

Fakta: Om EU-länder inte följer reglerna

* EU-kommissionen övervakar att medlemsländerna följer EU:s lagar. Om kommissionen misstänker att ett land bryter mot reglerna inleds ett så kallat överträdelseärende, som i sista hand kan sluta med att landet dras inför EU:s domstol i Luxemburg.

* Processen består av tre formella steg och Sveriges strid om visstidsanställningarna befinner sig i det tredje. Steget därefter är stämning i EU:s domstol.

* Varje år startas runt 2 500 överträdelseärenden i EU:s 27 länder. De flesta löses i de första stegen, endast runt åtta procent hamnar i domstolen.

* Om EU-kommissionen vinner i domstolen kan medlemslandet få dryga böter.

Källa: Riksdagens EU-upplysning (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.