– Kungahuset är den institution i våra mätningar som under 2000-talet har sjunkit kraftigast. Förtroendet för politiken har gått upp, för media har det stått still men för kungahuset tappar det allra mest, sa Sören Holmberg, professor vid Göteborgs universitet när Förtroendebarometern för 2013 presenterades under Mediedagarna i Göteborg på torsdagsförmiddagen.
Det är 17:e året i rad som Medieakademin mäter svenska folkets förtroende för företag, samhällsinstitutioner, politiska partier, medier, varumärken och ledare.
För att utföra mätningen har Medieakademin bett svarspersonerna betygsätta hur personer, företag eller samhällsinstitutioner sköter sina arbetsuppgifter utifrån en skala mellan ett och fem. Totalt har 1.220 personer deltagit i undersökningen som TNS Sifo står bakom.
Public service går starkt framåt
Allra bäst förtroende har svenska folket för Sveriges Radio och Sveriges Television, en trend som håller i sig från föregående års mätningar.
– Vi ser en långsiktig stabilitet i förtroende för public serviceföretagen, sa Sören Holmberg.
SVT:s vd Eva Hamilton är nöjd med mätningen.
– Jag ser det som ett kvitto på att vår publik uppfattar våra program som präglade av hög kvalitet och trovärdighet, oavsett genre, säger hon i ett pressmeddelande.
Hon är nöjd över att SVT och SR får så högt förtroende trots att mätningen gjorts samtidigt som debatten om tv-licensen rasat som värst.
– Jag tolkar resultatet som att publiken förstår att vårt uppdrag är att leverera innehållet, medan det är politikernas sak att fatta beslut om finansieringen, säger hon.
Dåligt förtroende för de politiska partierna
Högst förtroende bland de svenska samhällsinstitutionerna har landets universitet och högskolor med 65 procent, följt av sjukvården som 57 procent av svenska folket har högt förtroende för.
Lägst betyg får de politiska partierna med 15 procent och sämst går det för Sverigedemokraterna.