Test som klassar psykopater döms ut

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje person som döms till fyra års fängelse eller mer för grovt våldsbrott klassas som psykopat. Det får sedan betydelse för vilken behandling brottslingen får i fängelset.

Men enligt experter så stämplas många som psykopater på felaktiga grunder. Ett test som ligger till grund för värderingen innehåller bl.a. frågor om man bytt jobb ofta, om man skilt sig och om man haft betalningsanmärkning.

En avhandling vid Stockholms universi- tet anser att testet baseras på mora- liska värderingar och saknar veten- skaplig grund, uppger SVT:s Rapport.

Kan nekas vård

Psykopater kan nekas vård under strafftiden eftersom kriminalvården anser att psykopati är kroniskt och inte går att behandla. De riskerar också att inte få hjälp med återanpassning till samhället via öppen anstalt före frisläppandet.

-Man trycker ner den intagne i mycket större omfattning än vad som behövs och detta görs ofta med hjälp av psykiatriska diagnoser. Är du psykopat, ja då får du inga permissioner. Du är diagnostiserad psykopat – då får du inte heller någon utslussningsmöjlighet, säger Ricard Nilsson, morddömd intern på Kumla och medlem av Förtroenderådens riksorganisation.

Bättre än slumpen

Henrik Anckarsäter är docent och överläkare vid Rättspsykiatriska kliniken på universitetssjukhuset MAS. Enligt honom är psykopattest inte tillförlitliga och han menar att psykologiska test knappast kan förutsäga risken för återfall.

-Jag menar att de är bättre än slumpen, precis som ett kriminalregisterutdrag är bättre än slumpen. Men de är definitivt inte tillförlitliga på individnivå så att man på något säkert sätt kan förutsäga återfall.

Irrelevanta frågor

Inte heller kriminalvårdens forskningschef, Martin Grann, som är ansvarig för Riksmottagningens tester, vill fullt ut försvara psykopattestet.

-Vissa av de här faktorerna, som till exempel sexuell promiskuitet som tas upp i testet, bör inte ens vara där för den har inte mätmässigt med det här problemet att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.