Foto: SVT

Unikt åtal väcks mot tortyr-utpressare

Uppdaterad
Publicerad

För första gången väcks åtal i västvärlden relaterat till systematiska kidnappningar av exileritreaner. Det handlar om brutal misshandel och tortyr, och släktingar som hamnar i livslånga skuldträsk när de vill rädda sin familj.

Fallet som i dag tas upp vid Solna tingsrätt är relaterat till brutala kidnappningar som satts i system, där eritreanska flyktingar med tvång skickas till Sinaiöknen och utsätts för grymma övergrepp.

Det rör sig om tortyr som att få håret uppeldat och smält plast hälld över sin kropp, misshandlas och utsatt för elchocker, samtidigt som kidnapparna upprepade gånger ringer släktingar i andra länder och pressar dem på hundratusentals kronor.

Fallet vid Solna tingsrätt är dock annorlunda än typfallet. För en gångs skull anlitades enligt åklagaren kumpaner i Sverige för att driva in lösesummorna. De polisanmäldes och i dag väntas åtal mot två män från Mellanöstern, båda svenska medborgare.

”Jag hör dem bli torterade”

Svenska Meron Estefanos, människorättsaktivist och radiopratare på den internationella radiostationen Radio Erena, är målsägare i fallet som nu väcks i Sverige. Hon blir ofta kontaktad av människor som sitter i tortyrlägren.

– De får två-tre mobiler för att kunna ringa ut och sätta press på sina anhöriga så att de ska betala. De ringer mig och vädjar, ber om pengar, men vill också ha stöd och tröst, berättar hon.

Ofta får Meron Estefanos sitta i luren och höra övergreppen. Samtalen tar aldrig slut, säger hon.

– Det gör ont att höra. Jag hör dem bli torterade och våldtagna.

7.000 kidnappade

Meron Estefanos uppskattar att upp till 1.000 exileritreaner hålls kidnappade just nu. Sedan 2009 har runt 7.000 personer blivit tillfångatagna och torterade och 4.000 har dött av tortyren, enligt New York Times.

Många av de kidnappade tillfångatas i flyktingläger i Sudan och Etiopien, dit de flytt undan svält och förtryck i hemlandet, för att tas till svårtillgängliga Sinaiöknen.

Halvön är i praktiken ett laglöst land i dag och trots att den egyptiska regeringen utlovat krafttag mot människohandeln i Sinaiöknen ökar kidnappningarna.

Tjänar miljoner på kidnappningar

I en FN-rapport från i fjol beskrivs hur namngivna generaler i Eritreas armé har lierat sig med kidnappare i Sinai och tjänar mångmiljonbelopp på kidnappning, människosmuggling och vapenhandel.

”Samma kriminella nätverk smugglar eritreanska flyktingar och eritreanska vapen, ofta i samma fordon. Väl i Sudan eller Sinai tas eritreanska flyktingar rutinmässigt gisslan, torteras, våldtas eller dödas, medan deras kidnappare kräver i genomsnitt 30 000 till 40 0000 dollar i lösesumma – något som ofta förhandlas och betalas med hjälp av eritreanska mellanhänder” skriver FN:s utredare.

Dödslägren i Sinai

  • Sedan 2006 har det förekommit kidnappningsfall av flyktingar som tas till Sinaiöknen i Egypten. De senaste åren har problemet eskalerat och mest utsatta är nu exil-eritreaner som tillfångtas i flyktingläger i Sudan.
  • Många familjer har pressats på pengar i Sverige.
  • Rättsfallet som inleds på tisdagen är det första i sitt slag i västvärlden. De häktade anklagas ha varit inblandade i sju kidnappningsfall, där de förmedlat utpressningskrav från kidnappare i Egypten.
  • Kidnappningarna har bara lett till åtal tidigare i Sudan och Israel.
  • 7 000 människor tros ha blivit tillfångatagna och torterade i Sinai sedan 2009, 4 000 tros ha dött.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.