Ettårige Dave och hans pappa Guy Bolek leker på golvet hemma i sin lägenhet. Eftersom Daves mamma har haft svåra psykiska problem har far och son en speciell relation, berättar Guy Bolek.
– Jag har tagit hand om Dave sedan han var tre månader. Det är jag som byter blöjor, matar och leker med honom. Jag tar hand om honom från sex på morgonen till sex på kvällen, säger han.
Att Guy Bolek har en avgörande roll för att familjen ska må bra är något som både barnhälsovården, allmänpsykiatrin och socialkontoret slagit fast.
Men han har sen tidigare ett avvisningsbeslut och vilken dag som helst kommer polisen att skicka honom till hemlandet Kongo.
Blir ifrån varandra länge
SVT berättade 2007 om liknande fall – personer som fått avslag på sin asylansökan, men under tiden i Sverige träffat en partner och skaffat barn. Då har föräldern rätt att stanna i Sverige på grund av sin nära familjeanknytning.
Men huvudregeln är att uppehållstillståndet ska sökas i ursprungslandet. I länder som Kongo kan det innebära en lång process.
Migrationsverket ville då att fler skulle kunna stanna i Sverige för att göra sin nya ansökan härifrån.
Ministern lovade förändring
Efter SVT:s rapportering om familjer som splittras i asylprocessen lovade migrationsminister Tobias Billström (M) att det skulle stoppas.
”Dagens bestämmelser om i vilka fall en ansökan om anhöriginvandring kan ske inifrån landet är för stränga. Därför ska lagen ändras så att föräldrar med barn i Sverige ska kunna ansöka om och beviljas uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning i landet.”
Så skrev Billström i Svenska dagbladet 2010. I utlänningslagen skrevs det in ett tillägg som gav utrymme för att vissa föräldrar skulle kunna söka uppehållstillstånd från Sverige i stället för i ursprungslandet.
”Det saknas barnperspektiv”
Men ändå dyker det upp liknande ärenden som Guy Boleks. I hans fall menar Migrationsverket bland annat att parets förhållande inte är tillräckligt seriöst. Dessutom har Guy Bolek inget pass, eftersom han flydde från Kongo på grund av att hans mördade far var en känd överste som stödde en oppositionspolitiker.
Hans tolk Mikael Zifa Eriksson har reagerat starkt och menar att kraven är för högt ställda.
– Jag har jobbat som tolk i 25 år, och sådant här börjar dyka upp nu. Lagen är för snävt tillämpad. Jag kan inte komma på ett fall där det ens går att tillämpa den. Det är absurt, säger han.
Även på Rädda barnen är man oroad.
– Vi får in många sådana här fall. Det saknas ett barnperspektiv i lagändringen. Den har inte förändrat mycket i praktiken, och är tandlös. Kraven för högt ställda, säger Mikaela Hagan, flykting- och integrationshandläggare på Rädda barnen.
Billström: ”Ett viktigt steg”
På Stockholms Asylbyrå har man just nu en handfull ärenden som gäller familjer där förälder – framför allt pappor – och barn ska delas på i samband med en avvisning.
– Vår uppfattning är att den här undantagsbestämmelsen tillämpas väldigt olika från fall till fall. Det är svårt för oss att förutse vad som gör att vissa skiljs från sina barn och andra inte, säger juristen Ingrid Elovsson.
Migrationsminister Tobias Billström (M) understryker att huvudregeln är att man ska söka och få uppehållstillstånd innan man kommer till Sverige.
– Avsikten med de nya reglerna var att bryta en utveckling med en allt mer strikt tillämpning av de här undantagsbestämmelserna. Migrationsverket har i slutet av 2011 meddelat två vägledande avgöranden som fick visa att den här ambitionen uppnåtts, säger han.
Så den tilläggsbestämmelse som finns nu är god nog?
– Den är, i sitt nuvarande skick, ett viktigt steg för att undvika situationer av familjeseparation. Men det finns ingen lagstiftning som är så bra att den inte kan bli bättre och från regeringens sida så följer vi hela tiden rättsutvecklingen i myndigheter och domstolar, säger han.