Julian Assange, den våldtäktsmisstänkte grundaren av Wikileaks, har nu befunnit sig drygt ett och ett halvt år inne på Ecuadors ambassad i London.
Assange kan tvingas vara kvar på ambassaden ytterligare drygt sex år om han måste vänta tills preskriptionstiden gått ut för den våldtäkt han misstänks ha begått.
Samtidigt vill inte den svenska åklagaren åka till London och förhöra Assange där. Åklagarmyndigheten har hittills sagt att Assange av utredningstekniska skäl behöver vara i Sverige under förundersökningen.
Assange vägrar lämna ambassaden eftersom han tror att Sverige kommer att utlämna honom till USA där han riskerar ett långt fängelsestraff efter Wikileaks avslöjanden av bland annat olika amerikanska militära övergrepp och diplomatiska aktiviteter.
Tålamodet tryter
Men nu börjar tålamodet tryta med att inget verkar hända i fallet. För första gången kräver en riksdagspolitiker att åklagaren gör något för att bryta dödläget. Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson för Folkpartiet och ledamot i justiitieutskottet, tycker att något borde göras för att föra fallet framåt.
– Det här är ett exceptionellt fall. Därför kan man fundera på om inte åklagaren borde vända på stenarna ytterligare en gång för att se om man inte kan få den här saken ur världen, säger han.
– Så att det blir bra, i alla fall bättre, för brottsoffren och så att vi får bort ett rättsfall som ligger och skaver och gnager.
– Fallet har storpolitiska och internationella implikationer. Ingen tjänar på det här, säger Johan Pehrson.
Prestige och cirkus
Att det gått prestige i fallet anses vara en viktig förklaring till det låsta läget. Den analysen gör bland andra Anne Ramberg, Advokatsamfundets generalsekreterare.
– Nu har det blivit lite cirkus kring det här och det har engelsmännen bidragit till men inte minst den misstänkte själv, säger hon.
– Men man måste vara lite pragmatisk för att åstadkomma ett slut på den här cirkusen. Man borde ha begett sig till London för att förhöra honom., tillägger Anne Ramberg.
Även förre överåklagaren Sven-Erik Alhem tycker det är dags att försöka avsluta fallet. Han tycker att riksåklagaren ska ingripa.
– Riksåklagaren borde ta ansvar nu och säga: hur ska vi lösa situationen som uppkommit? Det kan inte vara rimligt att månad efter månad bara avvakta om Assange till äventyrs skulle vilja lämna sin ambassad, säger Sven-Erik Alhem.
Åtal inte självklart efter förhör
Advokatsamfundet generalsekreterare Anne Ramberg är inte säker på att ett förhör med Julian Assange skulle leda till åtal.
– Det är ju inte uteslutet det skulle komma information vid ett samtal med Assange som skulle leda till att åtalet läggs ned. Det är möjligen den möjligheten som utesluts genom att man inte tar kontakt med honom, säger hon.
Åklagarmyndigheten svarar
Ingen från Åklagarmyndigheten vill framför kameran förklara varför man inte kan förhöra Julian Assange i London men i ett mejl till SVT:s Agenda skriver man att ” åklagarens möjlighet att ställa frågor om sådant i förundersökningen som inte är direkt uttryckt i den europeiska arresteringsordern är begränsade. Det finns alltså en betydande risk att ett förhör i London inte kommer att föra utredningen framåt.”
Åklagarmyndigheten skriver också: ”Ärendet är pågående. Åklagaren ser ingen möjlighet att i media diskutera eventuella kommande bedömningar eller beslut som kan föranledas av utvecklingen i ärendet.”
Borgström: Ska förhöras i Sverige
Claes Borgström, som företräder en av kvinnorna, tycker inte att åklagaren ska åka till London för att förhöra Julian Assange. Förutsättningarna för att få fram ett underlag till åklagarens beslut om att väcka åtal eller inte blir helt annorlunda om förhöret sker i Storbritannien, hävdar han.
– Jag tycker han ska förhöras som man gör med andra människor som misstänks för att ha begått brott i Sverige. Det är ingen prestige i det.
Enligt Claes Borgström skulle inte den svenska åklagaren personligen få hålla förhöret med Julian Assange.
– Det är på brittisk mark och då ska brittisk polis hålla förhöret. Man måste först ansöka om att ett förhör ska hållas och tala om vilka frågor man ska ställa. Att man måste göra det i förväg är redan det inte så lyckat, säger han.
Se intervjun med Claes Borgström här!
”Rimligt krav”
Föga förvånande är Thomas Olsson, ett av Julian Assange ombud, inte överens med Claes Borgström. Han tycker att åklagaren ska åka till London och förhöra Assange.
– Det är ett rimligt krav. Det är det enda rationella att göra i den situation som uppstått. Det naturliga steget i utredningen är att få Julian Assanges version av händelseförloppet, säger han.
– Det har inte redovisats några bärande argument för att inte åka.
Thomas Olsson avvisar argumentet att Assange ska förhöras som alla andra, det vill säga i Sverige. Det handlar om ett exceptionellt fall, menar han.
I intervjun i Agenda säger Olsson också att orsaken till att Assange inte kommer till Sverige är risken att han skulle utvisas till USA.
– Om det skulle utfärdas någon form av garantier att han inte riskerar att utvisas så har han ingenting emot att komma till Sverige.
Misstankarna mot Assange
Julian Assange är häktad i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för olaga tvång, två fall av sexuellt ofredande samt våldtäkt.
De brott som Assange är misstänkt för begicks enligt åtalet under Assange besök i Sverige i augusti 2010.
Våldtäkten betecknas som mindre grov – ett brott med en preskriptionstid på tio år.
I juni 2012 flydde Julian Assange till Ecuadors ambassad i London där han sökte politisk asyl i landet.
I augusti 2012 meddelade Ecuadors president Rafael Correa att Julian Assange beviljats politisk asyl i landet.