Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Rapport, Aktuellt, text-tv och nyheterna på svt.se. Foto: SVT

Ulf Johansson: Därför är det viktigt att granska mångfalden i svenska storbolag

Publicerad

SVT:s granskning av mångfalden i våra största bolag har väckt oerhört starka känslor. En del kritiker har ifrågasatt granskningen i sig, de menar bland annat att utomstående inte ska lägga sig i vilka styrelseledamöter ägarna väljer. Andra har reagerat mot att vi också valde att väga in hudfärg i granskningen.

Debatten har lett till att vi jobbat igenom materialet ytterligare. Våra utgångspunkter är:

  1. Det är viktigt att granska hur det ser ut med mångfalden på olika nivåer i samhället. Det innebär att det definitivt är viktigt att spegla mångfalden även i landets högsta maktsfärer.
  2. Det är viktigt att debatten kan föras på ett civiliserat och sansat sätt. Därför är det viktigt vilka kriterier vi använder när vi mäter mångfalden.
Brist på mångfald hos toppbolagen

Vi har tagit till oss av delar av kritiken, vi borde ha funderat djupare innan vi gick vidare och vägde in exempelvis hudfärg i undersökningen. Men det är inte detsamma som att granskningen i sig är irrelevant. Tvärtom.

Ett av de uppdrag som Sveriges Television har som public service-aktör är att lyfta fram alla människors lika värde och också spegla hela Sverige och vara till för alla invånare i landet. Och vårt land består i dag av människor med olika utseende och olika etniskt ursprung.

Mot den bakgrunden går vi nu vidare med vår publicering. I vår granskning har vi gått igenom samtliga styrelser i våra tio största börsbolag. Vi har också granskat styrelserna i våra tio största statliga bolag.

Vi bygger granskningen på Statistiska Centralbyråns definition, personer födda utomlands eller födda i Sverige med båda föräldrarna födda utomlands. Det har gett ett resultat som visar att väldigt få har ett utomeuropeiskt ursprung.

För att få en ännu bättre bild av fördelningen har vi också undersökt var de styrelseledamöter som har utomeuropeiskt ursprung kommer ifrån. Det blir oerhört tydligt att mångfalden är mycket klen när vi kan visa att de kommer från USA och Australien.

Vi har under många år haft en debatt om att det är männen som dominerat på samhällets maktpositioner. Så sent som i måndags kom ny statistik som visar att det fortfarande är dåligt med kvinnor på ledande positioner inom Sveriges börsbolag. Men över tid har det trots allt blivit fler kvinnor som tagit plats i maktens korridorer.

Olika bakgrund och erfarenheter ger bättre bredd i beslutsfattander och med den här granskningen har vi valt att lyfta fram andra faktorer som kan förbättra mångfalden.

I SVT:s material framgår det också att även företrädare inom näringslivet och inom den statliga sektorn lyfter fram att det är viktigt med mångfald även på styrelsenivå. Det visar att det finns en medvetenhet om den bristande mångfalden och att det möjligen kommer att bli förändring på sikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brist på mångfald hos toppbolagen

Mer i ämnet