Foto: Scanpix

Utbildningsministern KU-anmäld

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) KU-anmäls. Kritiker menar att lärarna inte vet hur det nya betygssystemet ska användas och därmed riskerar betygen att bli orättvisa.

Det är ett par hundratusen elever som de närmaste veckorna får sina vårterminsbetyg enligt det nya betygssystemet.

Enligt Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesperson Ibrahim Baylan saknar betygssystemet klara och tydliga regler för hur lärarna ska bedöma elevernas prestationer och kunskaper. Därför KU-anmäler han nu utbildningsminister Jan Björklund (FP).

– Nu införs ett nytt betygsystem som vi i grund och botten tycker är bra, men om man inte har tillräckligt stöd för lärarna sätts betygen godtyckligt. Det blir inte rättssäkert och det är inte schysst mot vare sig lärarna eller eleverna, säger Baylan.

Men utbildningsministern avfärdar kritiken. Han tror att elever och lärare alltid är lite oroliga över betygssättningen vid den här tidpunkten på året. Men nu finns alla förutsättningar för att betygen ska bli mer likvärdiga och rättvisa än de varit förut, menar han.

– Det är mest trams det här. Det finns tydligare kriterier och mer bedömningsstöd än det någonsin har funnits, till exempel mer än när Baylan själv var skolminister. Han borde anmäla sin egen ministerperiod till konstitutionsutskottet istället, säger Björklund.

– Regeringen påstår ju att det finns mer stöd än någonsin tidigare men det har jag svårt att tro när det inte finns något som helst stöd i ämnen som engelska, historia och religion, säger Baylan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.