Torskarna har blivit allt fler, men det ökade antalet gör inte att fångsten blir bättre, tvärtom. Ökningen gör istället att maten inte räcker till och torsken är i dag magrare än någonsin. Det visar ny forskning från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.
Torskfisken har i stort sett halverat sin vikt under de senaste 20 åren. Den avmagrade torsken löper större risk att drabbas av infektioner, och svälten kan göra att fisken får sår och tappar hud.
Hopp för torsken
Sedan mitten av 90-talet har torsken fiskats mer selektivt, vilket betyder att man till exempel ökat storleken på maskorna i näten för att få upp de större torskarna och låta de små växa till sig. Idag får man inte ta upp torskar som är mindre än 38 centimeter. Denna typ av fiske har lett till en explosionsartad ökning av småtorsk.
Torsken är en av Östersjöns rovfiskar och håller efter i sina egna bestånd genom att större torskar äter upp en del av de mindre torskarna. Det selektiva fisket gör att det nu saknas större torskar. Därför är forskarna oroliga för att ekosystemet i Östersjön rubbats, och varnar för att fortsatt selektivt fiske, som det ser ut idag, kan vara förödande för ett framtida torskbestånd.
Men än är det inte försent att vända trenden, det menar fiskeforskaren Henrik Svedäng, verksam vid SLU i Lysekil.
– Man skulle kunna börja fiska med mindre maskor så man började fiska små fiskar, men också att man fiskade mindre.