Utredning: Inte uteslutet att Telia begått brott

Uppdaterad
Publicerad

Den granskning som Telia beställt om den misstänkta mutaffären i Uzbekistan innehåller hård kritik mot företaget. Advokaten kan inte utesluta brott.

Telia Sonera gav Biörn Riese från advokatbyrån Mannheimer Swartling uppdraget att utreda om företaget begått mutbrott. Utredningen presenterades i dag på en presskonferens.

”Allvarlig kritik på flera punkter, däremot kan Biörn Riese inte slå fast att det förekommit bestickning eller brott mot penningtvättlagen.”, skriver advokatbyrån i ett pressmeddelande.

Telias diktatursamarbete

– Det finns en rad anmärkningsvärda omständigheter och oklarheter i Telias affär som både noterats i media och i utredningen, säger Biörn Riese under presskonferensen.

Misstankarna om brott som har framförts i medier och av svensk åklagare kan inte avföras, enligt utredningen.

– Vi riktar allvarlig kritik mot både projektledningen och verkställande direktörer under den här tiden. Det har funnits brister på flera nivåer, säger Riese.

Det finns en rad märkligheter i affären, konstaterar Riese och säger som exempel att många av de personer som ingått i projekte inte går att kontakta eller nu är misstänkta för brott.

Hade avsikt att ingå avtal med Gulnara Karimova

Utredningen visar också att Telia Sonera hade för avsikt att ingå avtal med Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans president Islam Karimov, och hennes investeringsgrupp som lokal partner.

– Kontrollen av personerna som man valt att göra affärer med har varit mycket låg, säger Reise och menar att Telia inte gjorde en djupare analys av den lokala partnern.

Om mutbrott ska ha förekommit måste personer ha fått förmåner. Reise menar att man inte kan fastslå att någon fått förmåner av affären i Uzbekistan.

– Det finns några personer som visserligen är mutbara. Vi har testat olika personer, även Gulnara Karimova, och andra namn som har dykt upp. Men antingen så brister det på personkretsen eller det faktum att de inte arbetar på licensmyndigheten. Man kan inte omedelbart hitta ett samband, säger Riese.

Motstridig information kring parterna

Reise säger att utredningen inte kommit fram till hur kopplingen mellan Gulnara Karimova och bolaget Takilant sett ut.

– Gulnara Karimova säger att hon inte har koppling till Takilant. Alla lämnar olika information kring det här.

Angående förvärven av bland annat frekvenser och nummerserier i Uzbekistan säger Riese:

– När man träffade avtal om förvärv så var det okänt för Telias Sonera var partnern hade kunnat anskaffa tillgångarna. Man borde ha gjort ytterligare kontroller. Särskilt i ljuset av att man inte riktigt visste vem man hade att göra med.

Telia beställde själv utredningen

Telia beställde själv utredningen efter SVT:s Uppdrag gransknings avslöjande och har hittills vägrat kommentera något tills en utredning är klar.

Även om rapporten inte avgör skuldfrågan, så är den viktig för regering, riksdag, storägare och bolagets valberedning.

I sitt pressmeddelande pekar Telia Soneras styrelse ut ett större byte i ledningen 2007 som en orsak till att kontrollen av affären brast.

”När man värderar Telia Soneras agerande och följderna av det, går det inte att bortse från att många nyckelpersoner byttes i företaget under 2007, i affärsområdet såväl som på styrelse- och koncernledningsnivå. Detta kan ha bidragit till att information gick förlorad och att kontinuiteten blev lidande,” skriver styrelsen.

Utredningen drog ut på tiden

Riese berättar att han bland annat har gått igenom cirka 40.000 mejl och intervjuat ett 30-tal personer i sin utredning.

– Jag trodde att vi skulle träffas för en månad sedan, men den tog lite längre tid än vad vi tidigare trott, säger Biörn Reise under presskonferensen.

Både tingsrätt som hovrätt misstänker att brott har begåtts.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet