Att tvångsinjicera någon, alltså att ge dem en spruta mot sin vilja, är förbjudet enligt lag i Sverige. Det enda undantaget är personer som har omhändertagits för psykiatrisk tvångsvård eller rättspsykiatrisk vård.
Trots detta har personal vid Kriminalvårdens transporttjänst, som utför utvisningar av personer från Sverige, vid flera tillfällen tvångsinjicerat utvisade personer med lugnande medel, avslöjar Sveriges Radio-programmet Kaliber. Det injicerade medlet, bensodiazepinen Stesolid, är narkotikaklassat.
– Men får inte smyga in någon behandling, utan Hälso- och sjukvårdslagen kräver att man fullföljer all behandling med respekt för den enskildes integritet och vilja, säger Anders Alexandersson, jurist på Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), till Kaliber.
Injicerade beskrivs som aggressiva
Av 33 sjukvårdsrapporter från utvisningsresor mellan åren 2010 och 2014 finns sju tillfällen då sjukvårdspersonal har injicerat de utvisade personerna med lugnande medel. I fyra av fallen ska det också klart och tydligt framgå att det har skett under tvång.
Personerna beskrivs som aggressiva eller med risk att skada sig själva eller andra. Enligt Ivo-juristen Anders Alexandersson är dessa inte tillräckliga skäl för att tvångsinjicera någon.
– Det går inte alls. Det är helt klart olagligt.
Kan polisanmälas
Kriminalvårdens medicinska ledning har själv inte haft kännedom om tvångsinjiceringarna, men när ledningen konfronteras med uppgifterna konstaterar man att det inte är en tillåten behandling. Man överväger även att polisanmäla händelserna.
– Det är ju fall där det uppenbarligen skett handlingar som inte går att försvara lagligt sett, säger Lars-Håkan Nilsson, medicinsk rådgivare på Kriminalvården, till Kaliber.