Jonas Sjöstedt drar nytta av isoleringen och profilerar sitt parti som det tydligaste alternativet.
Vi vill sitta i en regering, deklarerade han. Men inte vill vilket pris som helst. Tillägget rev ner applåder.
Stefan Löfven, som sagt sig ha svårt att se skillnader mellan höger och vänster, fick en dolkstöt av Sjöstedt: Vi vet vad som är höger och vänster.
Besvikna väljare
På Stefan Löfvens vandring mott mitten i politiken lämnar han efter sig besvikna väljare som inte vill hänga med på den färden.
De har ett alternativ i Vänsterpartiet, som utan krusiduller säger att vinstuttag i välfärden ska bort genom förbud och lagstiftning.
Och de som tycker att Stefan Löfven lägger sig platt för Alliansens skattesänkningar genom att acceptera femte jobbskatteavdraget får gehör hos Vänsterpartiet.
Kan bli svårt för Löfven
Vänsterpartiets politik har gett utdelning i opinionsmätningarna. Enligt Jonas Sjöstedt kommer till och med moderater till Vänsterpartiet på grund av välfärdsvinsterna.
Om Vänsterns tydlighetsstrategi och fokus på vinstfrågan leder till att partiet växer sig stort och kanske blir det tredje största partiet lär det bli svårt för Stefan Löfven att hålla Vänstern utanför en regering. Särskilt om de rödgröna får egen majoritet.
Regeringsduglighet
Så Vänsterns partiledning gör allt för att övertyga att Vänsterpartiet är regeringsdugligt, att de inte är ett parti som bärs upp av plakatpolitik, att vänsterpartisterna är ansvarsfulla och inte har som enda ledstjärna att höja skatten.
Vänsterpartiet kan inte gå bakåt i historien och peka på regeringserfarenhet, men de kan visa upp en karta över Sverige där de är med och regerar på kommunal nivå. Det är något som ingår i partiets strategi inför valet.
I regering till vilket pris?
Stefan Löfven återkommer till att han vill lossa blockpolitikens bojor om han blir statsminister och söka regeringssällskap över blockgränsen med Folkpartiet eller Centern. Jonas Sjöstedts svar på det som han trummar ut till väljarna är att hans parti är det enda som tydligt säger att de inte vill ha några borgerliga partier i regeringen efter valet i september.
Sjöstedt sätter sig inte i en regering till vilket pris som helst. Vilket pris är han beredd att betala?
Hans svar har uppfattats som ett klart och tydligt ultimatum, när det i själva ger utrymme för förhandling. För Sjöstedt säger inte att han kräver ett vinstförbud för att delta i en regering.
Han säger att han inte vill vara med i en regering som fortsätter dagens privatiseringspolitik. I den formeln finns svängrum. Inte ens Folkpartiet eller Moderaterna vill längre fortsatta på den inslagna privatiseringsvägen. Så när det gäller villkoren för regeringsdeltagande är Jonas Sjöstedt inte övertydlig.
Debatt i Agenda
I Agenda på söndag debatterar Jonas Sjöstedt med centerledaren Annie Lööf om vinsterna i välfärden.
– Vad händer om privata skolor och vårdhem tvingas stänga?
Agenda sänds klockan 21.15 i SVT 2. Programmet kan även ses på SVT Play eller i efterhand här.