Bilden visar väljarströmmar till SD, baserat på preliminära siffror ur SVT:s vallokalsundersökning. Foto: TT. Grafik: SVT.

M förlorade var tionde väljare till SD

Uppdaterad
Publicerad

Strömmen av väljare från Moderaterna till Sverigedemokraterna i höstens val var större än vad som varit känt hittills. Var tionde väljare som röstade på (M) i riksdagsvalet 2010 la i år sin röst på (SD), det visar en fördjupad analys av SVT:s vallokalsundersökning.

Sverigedemokraterna mer än fördubblades från knappt 6 procent 2010 till nära 13 procent i årets val. Samtidigt rasade Moderaterna från 30 procent till knappt 23.

Att SD plockade många av sina nya väljare från M visade vallokalsundersökningen redan dagen efter valet. Men när valforskarna vid Göteborgs universitet nu har bearbetat resultaten, viktat som det heter på statistikerspråk, visar det sig att väjarströmmen från (M) till (SD) var klart större än de första siffrorna visade.

Reinfeldts attityd till invandring

Av dem som valde Moderaterna 2010 röstade mer än var tionde, 11,4 procent, på Sverigedemokraterna 2014. Därmed var (SD) överlägset bäst av riksdagspartierna när det gäller att knipa moderatröster (se faktaruta).

Många debattörer har framhållit  Fredrik Reinfeldts öppna attityd till invandring som en viktig orsak till det Moderata väljartappet. Apropå den förväntade ökningen av flyktingar som söker sig till Sverige sa han. 

– Nu vädjar jag till svenska folket om tålamod, om att öppna era hjärtan, sa moderatledaren i sitt sommartal i augusti.

Talet inte effekt

Men statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson vid Göteborgs universitet, ansvarig för analysen av vallokalsundersökningen, anser att talet inte hade någon sådan effekt.

– Opinonsmätningarna visar att väljarströmmen från Moderaterna till Sverigedemokraterna redan inträffat. Möjligen bidrog Reinfeldts uttalanden till att de som ändå tänkt byta parti blev mer fasta i sin övertygelse, säger Henrik Ekengren Oscarsson.   

Vart gick 2010 års moderatväljare i riksdagsvalet 2014? (procent)

Från M till M 63,3

Från M till C 5,0

Från M till FP 5,5

Från M till KD 3,8

Från M till S 7,8

Från M till V 0,4

Från M till MP 2.1

Från M till SD 11,4

Från M till FI 0,4

Från M till Övr 0,3

Källa:

Vikten av vikter: Sammanställning av viktade resultat från SVT:s vallokalsundersökning 2014

Rapportförfattare:

Per Oleskog Tryggvason

Valforskningsprogrammet

Statsvetenskapliga institutionen

Göteborgs universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.