– Vi är inte beredda att vara ett passivt stödparti till regeringen i den här frågan, säger vänsterpartiets gruppledare Hans Linde till SVT.
Frågan om föräldraförsäkringen och vem som tar ut hur mycket av den är en viktig markering för jämställdhetsarbetet. Trots att pappor i Sverige långsamt ökar sitt uttag av föräldraförsäkringen för att stanna hemma med sina barn går förändringen mycket långsamt. Kvinnor tar idag ut tre fjärdedelar av föräldrapenningen. Om pappors uttag ur föräldraförsäkringen ökar i samma takt som nu skulle det ta 80 år innan mammor och pappor delar lika på föräldrapenningen.
Regeringens försök till att öka jämställdheten är en ytterligare pappamånad, en tredje månad, en proposition som ska gå upp för omröstning nu i vår.
Men nu slår alltså vänsterparitet till reträtt i frågan.
– Vi är för en jämställd fördelning av föräldraledigheten och vill ha en individuell föräldraförsäkring, säger Hans Linde. En tredje pappamånad räcker inte.
”Rätt riktning iallafall”
Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister, har svårt att förstå vänsterpartiets inställning i frågan.
– Det här är ju ändå ett steg i rätt riktigt, i samma riktning som vänsterpartiet vill gå, även om också vi tycker att mer krävs på sikt, säger hon till SVT idag.
En tredje pappamånad skulle bli den första förändringen i frågan om föräldraförsäkringen på 12 år säger Annika Strandhäll och syftar på när den andra pappamånaden infördes.
Regeringen har dock folkpartiet med sig i frågan. Folkpartiet gick till val på frågan om en tredje pappamånad, men övriga allianspartier säger nej till att styra föräldraledigheten på det här sättet. Och när nu vänsterpartiet säger nej hotar frågan om en tredje pappamånad att gå om intet.
Vänsterpartiet vill bli inbjudet till samtal på ett bredare plan om hur föräldraförsäkringen ska se ut i framtiden.
– Vi har sagt att när vi inte sitter i regeringen så ska vi agera som ett oppositionsparti, och det är vad vi gör nu i den här frågan, säger Hans Linde, vänsterparitet.