Foto: SVT Grafik

Var sjätte person saknar ekonomiska marginaler

Uppdaterad
Publicerad

Vanligare att kvinnor saknar kontantmarginaler jämfört med män.

I en ny undersökning slår Statistiska centralbyrån (SCB) fast att var sjätte person i Sverige saknar marginaler för oförutsedda utgifter.

Frågan var om man skulle klara en extrautgift om 8.000 kronor inom en månad utan att låna eller be om hjälp, och det är vanligare att kvinnor saknar kontantmarginaler jämfört med män, 20 procent jämfört med 15 procent.

Äldre rikare än yngre

Även personer med utländsk bakgrund samt yngre personer i åldern 16 till 24 år saknar i högre utsträckning ett sparkapital än övriga grupper. Flest med tillräckligt sparkapital återfinns bland män i åldern 75-84 år.

SCB fann också stora skillnader mellan ”arbetare” och tjänstemän: tre av tio arbetare skulle inte klara en oväntad utgift om 8.000 kronor medan bara en av tjugo högre tjänstemän skulle få problem med en sådan överraskning.

Mer information från SCB och hur man delar in ”arbetare” och tjänstemän finns här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.