Var tionde svensk har nu helt gått över till en vegetarisk kost, enligt en undersökning som Demoskop har gjort på uppdrag av organisationen Djurens Rätt.
6 procent av de 1 000 personer som tillfrågats i undersökningen uppger att de är vegetarianer, och 4 procent är veganer. Det är totalt en ökning med fyra procent jämfört med en undersökning som organisationen gjorde 2009. Då svarade fyra procent att de var vegetarianer och två procent att de var veganer.
Miljön, den egna hälsan och djurens rättigheter är de starkaste argumenten till att det blir mer grönt på tallriken, enligt undersökningen.
Att äta mer vegetarisk mat är bra av flera skäl, tycker Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket. Men om man går hela vägen och blir vegetarian, måste man tänka på vad som hamnar på tallriken. Eller snarare – vad som inte hamnar på tallriken.
– Tar man bort kött och fisk är det jätteviktigt att äta mycket bönor och linser för att få i sig tillräckligt med järn, zink och selen. Väljer man att äta helt veganskt behöver man ta tillskott med D-vitamin och B12 eller äta berikade produkter, säger hon.