• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Var tredje läkare har självmordstankar

Uppdaterad
Publicerad

Nästan var tredje läkare känner sig utbränd, och lika många har haft självmordstankar. Trakasserier och mobbning är också vanligt, visar en enkät om arbetsmiljön på Karolinska universitetssjukhuset.

-Jag är inte förvånad, tyvärr är mönstret detsamma i hela västvärlden, säger forskaren och projektledaren Ann Fridner till Svenska Dagbladet.

Resultaten bygger på svar från 1.092 läkare, över hälften av de anställda läkarna på sjukhuset. Kvinnorna tycks må sämst. Dålig dialog mellan fack och arbetsgivare ses som ett problem.

Män känner likgiltighet

Fler män än kvinnor känner likgiltighet inför arbetet, en annan dimension av utbrändhet.

Studien bekräftar att läkare är en yrkesgrupp med förhöjd självmordsrisk: var tredje – något fler män än kvinnor – svarar att de någon gång funderat på att ta livet av sig, skriver Svenska Dagbladet.

Det motsäger dock delvis tidigare forskning som pekat på att fler kvinnliga läkare än manliga begår självmord.

-Att ha självmordstankar är en ventil för männen, medan kvinnorna håller inne med sina bekymmer. Så det behöver inte vara en motsägelse, säger Danuta Wasserman, professor i psykiatri och självmordsprevention vid Karolinska institutet, till TT.

Kvinnor begår generellt sett självmord i mindre utsträckning än män. En orsak är att de ofta har bra sociala nätverk som de kan ventilera sina tankar inom.

De har också en större benägenhet att prata om känslor med personer i sin omgivning. Men kvinnliga läkare kan tvingas välja bort detta till förmån för yrket, enligt Wasserman.

Kvinnor utsatt läkargrupp

Tidigare studier av läkarnas psykiska hälsa:

• Alkoholism har visat sig vara mer vanligt bland kvinnliga läkare än bland män. Missbruket är även ofta kopplat till specifika läkarkategorier – anestesiläkare, psykiatriker och akutläkare.

• Läkare söker inte behandling i samma utsträckning som övriga.

• Bättre tillgång på läkemedel som kan användas vid självmord gör att läkare lyckas med självmord oftare än andra grupper, enligt studier från bland annat Storbritannien.

• Självmordsfrekvensen bland kvinnliga läkare är högre än bland deras manliga kollegor. Fler män än kvinnor tar dock generellt sett livet av sig.

• Andelen läkare som varit sjukfrånvarande i minst 30 dagar i följd har mer än fördubblats sedan 1996. Hälften av de kvinnliga läkarna stannar hemma av psykiska orsaker, cirka 40 procent av männen.

• Nedskärningar i vården har motverkat bättre arbetstider för bland annat jourläkare på senare år.

Nationellt centrum för suicidforskning (NASP), Läkartidningen, Sveriges kommuner och Landsting (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.