Det kan bli licensjakt på varg – precis när landet fått en rödgrön regering. Rätten att fatta beslut om jakten överlämnas nu till länsstyrelserna i mellersta Sverige, i linje med de beslut om ökad regionalisering som tagits tidigare i riksdagen.
Miljöminister Åsa Romson säger att hon är kritisk och helst hade sett att eventuella beslut hade tagits vid ett senare tillfälle. Hon säger också att hon har föreslagit till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) att upphäva beslutet. Bucht är den som formellt har ansvar för jaktfrågor i regeringen.
– Men landsbygdsministern har valt att inte lyssna på detta. Vi är oense i frågan, säger Romson till TT.
”Kommer hantera detta på ett klokt sätt”
Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister (S) säger till SVT Nyheter i kväll:
– Jag har respekt för de som kanske ser på saken på ett lite annorlunda sätt. Regeringen anser att Sverige ska ha en långsiktigt livskraftig vargstam och riksdagens beslut ligger till grund för vargfrågan. Jag har fullt förtroende för att Naturvårdsverket har gjort riktiga bedömningar och att länstyrelserna kommer att hantera detta på ett klokt och bra sätt.
Jakt på 100 vargar?
Hur många djur som kan bli föremål för jakt är oklart i dagsläget men i riksdagsbeslutet slås det fast att Sverige ska ha en stam på minst 270 vargar. Eftersom den nuvarande stammen är betydligt större, cirka 370 djur, kan det innebära en mycket omfattande jakt.
Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren är medveten om att jakten kan komma att bli mycket kontroversiell.
– Gapet mellan den befintliga nivån på vargstammen och den miniminivå som riksdagen beslutat om är stor. Det kan bli fråga om 100 vargar, säger hon.
Splittrad regering
Jaktbeslutet bygger på den förra regeringens överväganden, inklusive målet att Sverige ska ha en stam på 270 vargar. Den nivån anses av många som alltför låg, och dessutom dåligt förankrad i de vetenskapliga rönen.
Åsa Romson säger att det vore oförenligt med Sveriges internationella åtaganden att sätta i gång en massiv vargjakt. Sven-Erik Bucht anser dock att verkets beslut ska följas.
– Jag har fullt förtroende för verkets beslut. Man måste förstå den oro som rovdjuren skapar ute i landet. Men jag utgår från att det inte blir en väldigt omfattande jakt, säger han.
På Världsnaturfonden (WWF) är man djupt besviken och menar att det här kan leda till att politiker i Europa själva tar beslut om vilka djur som ska få finnas – och skjuter av resten.
– Då raserar man skyddet för hotade arter. Jag tror inte att de svenska politikerna har förstått vad man har gjort här, säger Tom Arnbom, ansvarig för rovdjursfrågor på WWF, till SVT Nyheter.
Vargjakten i Sverige:
Naturvårdsverket har beslutat att länsstyrelserna får besluta om licensjakt på varg i Sverige. Samtidigt slår verket fast miniminivåerna för antalet vargföryngringar i respektive län:
* Värmlands län, 11 föryngringar.
* Dalarnas län, 7.
* Örebro län, 5.
* Gävleborgs län, 2.
* Västmanlands län, 1.
* Västra Götalands län, 1
Detta blir totalt 27 föryngringar, vilket motsvarar en stam på cirka 270 vargar. Jakt är tillåten när miniminivån i ett län har överskridits. (TT)