Sommaren 2014 har ett dystert facit när det gäller extrema väderhändelser. Efter åska och skyfall i Stockholmsområdet, i slutet av juli, översvämmades tusentals bostäder och fastigheter. Därefter följde liknande väderhändelser i bland annat Halland, Värmland, Västra Götaland och senast i söndags i Skåne. Dessutom drabbades Västmanland av en enorm skogsbrand.
Tusentals fastigheter drabbade
Försäkringsbolagen If, Länsförsäkringar, Trygg Hansa och Folksam har tillsammans uppgifter om att över 3.000 villor anmälts vattenskadade enbart i Malmö-området. Utöver det handlar det om 100-tals fastighetslokaler, källare och bilar.
– Många drabbade kunder fortsätter att ringa, så det finns förstås risk för en ökning, berättar Katarina Yngvesson, kommunikatör på Folksam.
Värst i Skåne
Översvämningarna i Skåne räknas som de värsta och Folksam kalkylerar med kostnader på cirka 55 miljoner kronor. Den extrema vädersommaren kommer att kosta Folksam ytterligare 135 miljoner för översvämningsskador i övriga delar av landet och dessutom 500-600 miljoner för branden i Västmanland. If kalkylerar med en slutnota på runt 100 miljoner efter sommarens extremväder.
– Det är oerhört många skadeanmälningar den här sommaren. Det är vattenfyllda källare. Det är kunder som fått sitt lösöre skadat i flerfamiljshus i källarförrådet. Det är bilar som stått under vatten och så har vi bränderna i Värmland som har orsakat en del skador, berättar Håkan Franzén, expert på hus och hem, Trygg Hansa.
”Kommer fler naturkatastrofer”
Myndigheten MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, säger till SVT att vi måste vara beredda på att drabbas av fler naturkatastrofer.
– Jag tror vi måste vänja oss vid det och anpassa vårt samhälle till det och planera vårt samhälle till det; både vid nybyggnation, men också vid befintlig bebyggelse.
– Vi måste anpassa oss till varmare väder, mer nederbörd, häftigare vind. Det måste vi ta höjd för, säger Mette Olsson Lindahl, enhetschef MSB.
Hur ska samhället bli bättre på att hantera den här typen av händelser?
– En jättebra fråga. Vi behöver mer kunskap. Men vi behöver också komma fram till åtgärder, satsa på att eliminera de riskerna vi har.