I många fall måste papporna – för oftast handlar det om pappor – vara borta från sina barn i genomsnitt i nio månader.
Migrationsminister Tobias Billström (m) är inte helt främmande för att se över frågan. -Jag ska fundera på om utredningsarbete är nödvändigt för att se över lagen, säger han.
Sex månader gränsen
Enligt Migrationsverkets chef Dan Eliasson gör man det redan nu lite lättare före utländska pappor att få stanna och söka asyl här.
Från och med nu ska en icke-asylsökande förälder som saknar uppehållstillstånd i princip undantagslöst få söka sitt tillstånd från Sverige, enligt verkets nya policy.
För en förälder som varit asylsökande blir det fortfarande svårt, men om den totala handläggningstiden är över sex månader i hemlandet ska föräldern få söka från Sverige. Men då måste också ett antal andra krav vara uppfyllda. Den som söker får inte ha oklar identitet eller vara kriminellt belastad, och frågan om barn får inte redan ha prövats i domstol.
-Migrationsöverdomstolen har sagt att en total handläggningstid på sex månader är rimlig. Man tycker alltså att det är rimligt att ett barn skiljs från sin förälder under sex månader. Den domen kan jag inte komma runt, säger Dan Eliasson till Rapport.
Fakta: Så säger lagen
Enligt utlänningslagen ska en utlänning som är make eller sambo med någon i Sverige få uppehållstillstånd. Dessutom står det i lagen att det i fall som rör ett barn ”särskilt skall beaktas vad hänsynen till barnets hälsa och utveckling samt barnets bästa i övrigt kräver”.
Men enligt samma lag skall en utlänning som vill ha uppehållstillstånd i Sverige ha sökt det innan han reste in i Sverige.
Migrationsverket och migrationsdomstolarna får enligt lagen göra undantag, tillexempel om ett barn riskerar att skiljas från sin förälder under lång tid.
Men Migrationsverket måste följa en prejudicerande dom i Migrationsöverdomstolen, där domstolen har slagit fast att sex månader inte är en anmärkningsvärt lång tid för en pappa att vara ifrån sitt barn.