Waldorfutbildning riskerar nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Waldorfskolorna riskerar att stå utan specialutbildade lärare. Utbildningen kommer att läggas ner om inte finansieringen ordnas.

I höst fattar Waldorflärarhögskolan beslut om huruvida de ska fortsätta att utbilda waldorflärare eller inte. Det finns ingen statlig finansiering och studenterna betalar i dag ur egen ficka, eller får bidrag via sin arbetsgivare. Men de pengarna räcker inte, och därför krävs att skolor och förskolor prioriterar att betala för framtida lärare.

Annars läggs utbildningarna ner, enligt Waldorflärarhögskolan.

–Det är möjligt att de kommer att se sig tvingade att ta sig råd att betala för lärare, säger Caroline Bratt, rektor vid Waldorflärarhögskolan. De kommer nog att göra uppoffringar för att kunna bära utbildningarna eftersom det är en överlevnadsfråga.

För några år sedan tog Stockholms universitet över lärarutbildningarna, men sade sedan upp samarbetet med waldorflärarutbildningen eftersom man ansåg att kurslitteraturen inte höll måttet vetenskapligt.

Waldorfpedagogiken har utvecklats ur antroposofin, och omkring 7.000 barn i Sverige går i waldorfförskolor och skolor.

Förutom kunskapsmålen läggs stor vikt vid praktiskt och konstnärligt arbete. Skoldagarna är upplagda med teoretiskt arbete på förmiddagen och mer praktiskt på eftermiddagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.