Foto: TT

Digitala prov rättas externt

Uppdaterad
Publicerad

Om några år kommer grundskole och gymnasieelever att göra nationella prov vid datorn. Det förslår en utredning som presenterades på torsdagen.

-Med digitala prov underlättas genomförandet och mycket kan automaträttas. Lärarna behöver inte heller rapportera in resultaten, vilket många tycker är stressande, förklarar utredarenTommy Lagergren.

Fel val

För att ytterligare minska stress och tidsåtgång så bantas antalet nationella prov. Det innebär bland annat att de slopas i årskurs 3, vilket genast väckte kritik.

-Lågstadiet är skolväsendets viktigaste del. Att eleverna lär sig baskunskaperna där är helt avgörande. Av alla nationella prov tycker jag att de i trean är de viktigaste, säger Liberalernas partiledare och tidigare utbildningsminister Jan Björklund.

Björklund tillstår att många lärare fått lägga mycket tid på proven.

-Men det gäller inte i trean, där det bara ges två prov – i svenska och matte. Det är i årskurs sex det blivit för många prov, och alliansen och de rödgröna gjorde därför upp om att minska antalet prov i sexan.

Slumpas ut

I syfte att öka likvärdigheten föreslår utredningen att de nya, digitala nationella proven ska bedömas externt.

-Jag ser framför mig att rättningen görs av lärare i skolväsendet. Det skulle kunna innebära att prov slumpas ut, så att lärarna rättar åt varandra, säger Tommy Lagergren.

Den delen av förslaget kritiseras av Lärarnas riksförbund, som hellre vill se en central rättningsinstans. ”Extern bedömning för oss är inte att proven bedöms av en annan lärare på en annan skola”, säger LR-ordförande Bo Jansson i ett pressmeddelande. LR, liksom Sveriges elevkårer, hade också hoppats på en snabbare digitalisering.

Fakta: Nationella proven i dag

De nationella proven, som ska ge stöd för betygssättningen, skrivs i årskurs 3, 6, 9 och i gymnasiekolan i följande ämnen:

Årskurs 3: Matematik, svenska/svenska som andraspråk.

Årskurs 6: Engelska, matematik, svenska/svenska som andraspråk, något av SO-ämnena (geografi, historia, religionskunskap eller samhällskunskap) och något av NO-ämnena (fysik, kemi eller biologi). Från våren 2015 dock frivilligt för skolorna att använda proven i SO och NO.

Årskurs 9: Engelska, matematik, svenska/svenska som andraspråk, något av SO-ämnena och något av NO-ämnena.

Gymnasieskolan: Vissa kurser i engelska, matematik och svenska/svenska som andraspråk.

Källa: Dir 2015:36

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.