Hur ska insatsstyrkan klara av terrordåd?

Uppdaterad
Publicerad

I dag var det frågestund i riksdagen. Kent Ekeroth (SD) undrade vilken kapacitet Sverige har vid eventuellt terrordåd.

Han menar att regeringen inte lägger tillräckligt med resurser på polisen, som finansierar insatsstyrkan.

– För ett eller två år sedan var jag och besökte nationella insatsstyrkan och vid det tillfället framgick det att styrkan inte har kapacitet nog att hantera två terrorangrepp av större skala på olika geografiska platser i Sverige. Samma slutsats drog förra justitieministern och rikspolisstyrelsen. Förra regeringen gjorde inget åt situationen och polisen är fortfarande underfinansierad. Vilka åtgärder ämnar regeringen vidta för att säkerställa Sveriges beredskap vid terrordåd? frågar Kent Ekeroth (SD).

Åsa Romson (MP) svarade att frågan tas på allvar:

– Det är naturligtvis av största vikt att vi har en polisorganisation och en organisation i hela samhället som kan hantera ett ökat tryck i säkerhetsläget när det gäller terrorism. Vi har haft en bred debatt i svenska medier efter händelsen i Paris. Det har visat sig att flera myndigheter redan planerat förstärkningar och förebyggande arbete.

Hon sa också att polisen har förstärkt bevakningen vid platser som hotas och att regeringen följer utvecklingen och lyssnar av om myndigheten behöver omfördela resurser.

– Jag var i kontakt med internationella säkerhetsstyrkan i går och det har inte aviserats några förstärkningar av bemanningen. Jag hade hoppats på klara besked av regeringen, säger Kent Ekeroth.

Frågorna besvarades av: klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP), biståndsminister Isabella Lövin (MP), infrastrukturminister Anna Johansson (S), socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Se hela frågestunden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.