Foto: SVT

Industridagen: Hur utvecklar vi svensk industri?

Uppdaterad
Publicerad

Om postindustrialismens Sverige och hur man kommer vidare. Vad krävs för att utveckla svensk industris konkurrenskraft?

Finanskriser påverkar självklart hela det svenska samhället. Frågan är om finanskriser är det nya normala, eftersom de verkar komma i allt tätare intervall.

– Under 70-, 80- och 90-talet var det väldigt många kriser, men sedan lugnade det ner sig. Men då byggde man istället upp den här gigantiska krisen, säger Cecilia Hermansson forskare KTH och rådgivare Swedbank. Och om man samtidigt inte klarar av att reglera banksystemet på ett bra sätt, så finns risk för att vi får se ytterligare kriser.

Risk för hård reglering

Balansen mellan hårt reglerat med få kriser, och mer fritt men med högre risk för finanskriser är inte så lätt att hitta.

– Vi har inte hittat den balansen än, och nu finns risken att vi reglerar för hårt och i kombination med att det samtidigt finns hårda avkastningskrav på bankerna, så har vi ett problem, säger Cecilia Hermansson.

På seminariumet deltar också företrädare för fack och arbetsgivare, liksom statsminister Stefan Löfven (S) och Centerledaren Annie Lööf.

Så här är seminariet uppdelat i klipp

Del 1

Från telekomkris till nu – svensk industri efter 2000

Om bland annat industrins utveckling och strukturomvandling.

Med Cecilia Hermansson, forskare KTH och rådgivare Swedbank, Erica Sjölander, utredningschef IF Metall, Anders Rune, chefekonom Teknikföretagen och Lena Hagman, chefekonom Almega.

Del 2

Förnyelsen i små och medelstora företag

Med Sune Karlsson, styrelseordförande IUC Sverige, Håkan Karlsson, senior projektledare och Erik Hagenrud, regional exportrådgivare Business Sweden Norrbotten, Jan Andersson, vd IUC Sjuhärad och Patrik Ignell, Helge Nyberg AB.

Del 3

Industristaden Södertälje, Leif Johansson och Stefan Löfven

Bland annat handlar det om Scania i Södertälje, om Sverige som investeringsland och strategier för industrilandet Sverige. Med Ulf Bengtsson Industrirådet, Johan Ekesiöö, Industrirådet, Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande Södertälje, Martin Lundstedt, vd Scania, Leif Johansson, styrelseordförande AstraZeneka och Ericsson och statsminister Stefan Löfven.

Del 4

Prisceremoni för industrins jämställdhetspris

Camilla Frankelius och Marie Söderqvist, Industrirådet, berättar varför jämställdhetspriset är infört. Pris Daniel delar ut priset.

Del 5

Svenska folket om industrins betydelse och Centerledaren Annie Lööf

Med Per Braconier och Åsa Märs, Industrirådet, Ann Follin, vd Tekniska museet samt Annie Lööf (C) partiledare om industrins villkor och företagens konkurrenskraft.

Del 6

Fem perspektiv på ny industrialisering

Med Per Lindberg, vd BillerudKorsnäs, Jane Walerud, entreprenör, Anders Ferbe, IF Metall, Cecilia Fahlberg, Unionen och Charlotte Brogren, Vinnova.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.