Finansminister Anders Borg (M) avvisar Miljöpartiets utpekande av honom som en klimatbov.
-Jag känner inte alls igen mig i den här bilden, säger Borg.
Inför riksdagsdebatten om klimat anklagade MP honom för att vara ointresserad av klimatfrågor och för att slänga klimatförslag i papperskorgen.
-Finansdepartementet har varit mer pådrivande än något annat lands finansdepartement i de europeiska diskussionerna, säger Borg.
MP pekar på att regeringen bara genomfört två av åtta konkreta förslag som alla partier i klimatberedningen stod bakom 2008 – bland annat höjd bensinskatt med 70 öre och en ny kilometerskatt för tunga fordon.
Miljöminister Lena Ek (C) medgav i riksdagsdebatten att klimatdebatten förts lite i skymundan de senaste åren, men tillade att det bland annat beror på att energisystemen nu håller på att ställas om i klimatvänlig riktning.
-Klimatfrågan har blivit en del av vår vardag, sade hon.
Ek anser att regeringen har en ambitiös klimatpolitik även om hon också sade att mer behöver göras, framför allt internationellt.
-Miljöpartiet har många ambitiösa klimatförslag, men lägger ingen vikt vid Sveriges roll som internationell förhandlare.
Bensinskatt och kilometerskatt
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin varnade för att omställningen till förnybar energi går för långsamt och pekade på att det finns många förslag på vad som kan göras, till exempel från den parlamentariska klimatberedningen. Den har bland annat föreslagit höjd bensinskatt och en ny kilometerskatt för godstransporter.
-Men förslagen har skrotats när de nått finansdepartementet. Klimatpolitiken ses som ett särintresse som ska hållas kort, sade Fridolin. Han föreslog ett klimatpolitiskt ramverk, likt det budgetpolitiska ramverk som kom på 1990-talet.
-Ingen regering ska kunna inteckna sina förslag genom att skriva ut skuldcheckar på framtiden.
Sjöstedt besviken
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt var besviken över att Ek inte presenterade några nya förslag och efterlyste att hon tar på sig en ledarroll när det gäller klimatet.
Socialdemokraternas Matilda Ernkrans tyckte att regeringen misslyckats med klimatet som den misslyckats med jobben. Hon slöt upp kring idén om att införa ett klimatpolitiskt ramverk för framtida regeringar.
Sverigedemokraternas Josef Fransson tyckte sig se ljuspunkter i den senaste tidens klimatrapporter och hävdade att det är något som de som gjort sig ”en lukrativ karriär” på att varna för klimathotet talar tyst om. Han pekade också på att Sveriges bidrag till utsläppen i världen är blygsamma och varnade för att Sverige försämrar sina konkurrensvillkor genom att gå före när det gäller att minska utsläpp.
-En svensk ”gå före”-politik utarmar den svenska välfärdspolitiken, sade Fransson.
SD:s inlägg kallades för ”bedrövligt” av KD och ”uppseendeväckande” av Lena Ek.
TT
Fakta: Klimatmål
* Utsläppen av växthusgaser ska minska med 40 procent 2020 jämfört med 1990.
* Sverige får i det målet tillgodoräkna sig utsläppsminskande åtgärder i andra länder.
* Minst 50 procent av den svenska energin ska vara förnybar 2020.
* Den svenska fordonsflottan ska vara fossilbränsleoberoende 2030.
* Visionen är att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp 2050.
(TT)