Foto: TT/European Left

”Presidentdebatt” med toppkandidaterna

Uppdaterad
Publicerad

Debatt mellan de fem kandidater som vill bli EU-kommissionens ordförande (simultantolkad till svenska). Debatten sändes live på webben 15 maj.

#TellEurope

Det står mycket på spel när de europeiska partiernas toppkandidater möts i vad som kallas en ”president-debatt”. EU-partierna hoppas att valresultatet i EU-valet den 25 maj direkt ska avgöra vem som ska bli ordförande i den nya EU-kommission som ska tillsättas efter valet.

EU-valet 2014

Väljarna ska få avgöra

Företrädarna för de stora europeiska partigrupperna är entusiastiska. De säger att väljarna nu för första gången har chansen att påverka vem som ska leda EU-kommissionen, nu ska inte regeringscheferna göra upp i hemlighet bakom stängda dörrar på toppmöten!

Under debatten ska kandidaternas och partiernas förslag om ekonomi och arbetslöshet, om klimat och miljö, om flyktingar, om Ukraina-krisen och mycket mer diskuteras.

Valresultat viktigare

Tidigare utsågs EU-kommissionens ordförande, eller president som det heter på flera språk, av regeringscheferna vid ett toppmöte och sen skulle EU-parlamentet godkänna ordföranden.

Nu finns en ny regel i Lissabon-fördraget, det grundfördrag som styr EU:s verksamhet. Där står att regeringscheferna ska föreslå en ny ordförande ”med hänsyn till valen till Europaparlamentet och efter lämpligt samråd” och sen ska EU-parlamentet välja ny ordförande i EU-kommissionen. Detta tolkar nu EU-partiernas ledare som att det måste bli en av de stora partigruppernas kandidater som utses till EU-kommissionens chef. Allt annat vore att svika demokratin, säger de.

Som presidentval i USA

De hoppas också att ”president-debatten” och det nya förförandet ska öka intresset för EU-valet när det är möjligt att valresultatet direkt påverkar vem som blir kommissionsordförande. Man har jämfört med presidentval i USA där fokuseringen på ett fåtal personer gör att mediernas och väljarnas intresse är på topp och hoppas på en liknande effekt vid årets EU-val.

Reinfeldt kallsinnig

Nu finns det medlemsländer och regeringschefer som är tveksamma, och den svenska regeringen hör till de mest kallsinniga. Svenske statsministern Fredrik Reinfeldt (M) säger att det inte alls är säkert att det bli någon av partiernas kandidater i ”president-debatten” som blir ny ordförande i EU-kommissionen.

– Det är flera chefsposter som ska utses och det är många avväganden som ska göras, och det kommer säkert att dyka upp nya kandidater, säger Fredrik Reinfeldt (M).

Också de svenska socialdemokraterna är tveksamma.

– Regeringscheferna har huvudansvaret, och där är de flesta borgerliga höger-regeringar och det är de som måste enas om någon, säger Marita Ulvskog (S), som också är tveksam till Martin Schulz och tycker att han på många områden alltför mycket vill stärka EU:s makt.

Debatten kan avgöra

Men även om svenska politiker stretar emot så är flera europeiska politiker inställda på att låta valresultatet och EU-parlamentet få mer inflytande när ordföranden för den mäktiga och viktiga EU-kommissionen utses. Om det blir någon av partiernas toppkandidater kan avgöras av hur de sköter sig i den här tv-sända debatten.

Ett 40-tal kanaler

Debatten sänds i ett 40-tal olika tv-kanaler. Men det är inte direktsändningar i några stora, nationella huvudkanaler. I Storbritannien sänds debatten i BBC Parliament och i Tyskland i evenemangskanalen Phoenix. I Frankrike ville kulturministern att stora France2 skulle direktsända men istället sänds debatten i en sidokanal. Flera webb-kanaler sänder.

I SVT sänds debatten på webben torsdag 15 maj kl 21:00 och i SVT Forum i SVT2 fredag 16 maj kl 14.00.

De fem kandidaterna

*Jean-Claude Juncker, 58 år, tidigare premiärminister i Luxemburg och kandidat för EPP, den kristdemokratiska grupp där svenska M och KD ingår.

*Guy Verhofstadt, 60 år, tidigare premiärminister i Belgien och kandidat för liberala partigruppen, där svenska FP och C ingår.

*Martin Schulz, 58 år, tysk ledamot i EU-parlamentet och i dag talman, kandidat för socialdemokratiska gruppen, där svenska S ingår.

*Ska Keller, 32 år, tysk ledamot i EU-parlamentet, kandidat för gröna partigruppen, där svenska MP och PP ingår.

*Alexis Tsirpas, 39 år, partiledare grekiska oppositionsalliansen Syriza, kandidat för Vänstern där svenska V ingår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet