• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Enkelt beslut att ge syrier permanent skydd

Uppdaterad
Publicerad

Den som behöver skydd ska få skydd. Det säger Migrationsverkets operativa chef om beslutet att ge syrier permanent uppehållstillstånd i Sverige, när han gästar Rakt på.

Det kommer många människor från Syrien som söker asyl i Sverige. Det beror både på kriget och på att Sverige ger permanent uppehållstillstånd till alla syrier som kommer hit. Den som fattade det beslutet var Mikael Ribbenvik, ställföreträdande generaldirektör och operativ chef på Migrationsverket. 

-Detta är ett beslut som fattades redan 2012, när vi gav skydd åt alla syrier. Det skedde efter en lång beredning där vi följde utvecklingen i landet. Under 2012 eskalerade ju konflikten och blev värre och värre. Vi hade stoppat alla utvisningar redan i januari, säger Mikael Ribbenvik. 

Rakt på

Tydlig lagstiftning

-Själva beslutet var ju enkelt för vi har en tydlig lagstiftning. Den som behöver skydd ska få skydd.

Inte sedan kriget på Balkan har det kommit så här många asylsökande till Sverige. När människor säger att Sverige inte kan ta emot alla världens flyktingar svarar Mikael Ribbenvik att människor kommer hit spontant och att det är viktigt att förstå att det är helt omöjligt att skicka tillbaka någon till Syrien i dag.

-Jag kan ju utmana den person som säger att det måste finnas ett tak. Om vi når upp till det här taket i oktober och nästa barnfamilj som kommer måste åka tillbaka till Syrien för att vi har nått ett tak. Då skulle jag vilja utmana den personen att ta den flickan eller pojken i handen och åka till Aleppo eller Homs och släppa av dem där. Jag tror det räcker som argument.

Osäker prognos för 2014

Prognosen är osäker för hur många som kommer till Sverige i år eftersom läget i omvärlden är osäkert, säger Mikael Ribbenvik.

-Vi har några stora konflikter som påverkar oss och det är såklart Syrien, men även Irak som vi inte har talat om på många år, där det börjar bli sämre igen. Vi har Somalia, vi har Afghanistan. Sedan har vi länder som inte har någon speciell konflikt men som bara har en så hård diktatur att det inte går att återvända. Eritrea är ett sådant exempel.

Sammantaget är prognosen för 2014 att 50.000 – 72.000 asylsökande kommer till Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rakt på

Mer i ämnet