Reinfeldt slår tillbaka om försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt hävdar att Sveriges försvar blir allt starkare och att det räcker för att möta dagens hot. (Här kan du se tal och intervjuer från dag 1)

När Reinfeldt (M) talade på Folk och Försvars konferens i Sälen på söndagen hävdade han att försvaret stärkts sedan regeringsskiftet 2006. Han anser också att det råder brett politiskt samförstånd om försvarsreformen, trots det senaste årets intensiva debatt om försvarsförmågan.

-Det finns inget regeringsalternativ som vill öka försvarsanslagen, sade statsministern.

Ny mätning

Han pekade i stället på att regering nu ger 1,4 miljarder kronor mer till försvaret fram till 2017. Försvarsmakten bedömer dock att anslagen på längre sikt behöver öka med fyra miljarder årligen, vilket företrädare för både Folkpartiet och Kristdemokraterna uttryckt förståelse för.

Svenska folket tycks ha tagit intryck av debatten. I en årlig opinionsmätning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) så har de som anser att den förda försvarspolitiken är mycket eller ganska bra minskat från 35 till 26 procent. Andelen svenskar som vill öka försvarsutgifterna ökar från 28 till 38 procent.

Finland inte oroat

Reinfeldt vill inte se mätningen som ett minskat stöd för regerings politik, utan pekar på att regeringen nu ger mer pengar till försvaret. Han tillägger dock att många tycks leva kvar i tron att försvaret fortfarande är till för att kunna möta en invasion.

Finlands president Sauli Niinistö, som också var i Sälen, är inte oroad för att Sverige ska bli ett ”säkerhetspolitiskt vakuum”. Han påpekar att svenska luft- och sjöstridskrafter är starkare än de finska, medan Finland ”kanske är något bättre” på marken. Till skillnad från Sverige så har Finland behållit värnplikten. Det anser Niinistö är nödvändigt för att försvara hela Finlands territorium och viktigt för den sociala sammanhållningen bland de unga.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven talar i Sälen på måndagen, Partiets försvarspolitiske talesperson Peter Hultqvist håller inte med Reinfeldt om att det råder brett samförstånd om försvarsreformen. Han hänvisar till att S var emot att avskaffa värnplikten och att partiet nu vill införa mönstringsplikt.

TT

Fakta: MSB:s opinionsrapport 2013

36 procent (+6) anser att Sverige bör gå med i Nato, medan 40 procent (-7) är emot.

38 procent (+10) anser att försvarsutgifterna bör öka, medan 31 procent (-10) vill ha dem oförändrade.

12 procent (-1) vill minska försvarsutgifterna, medan 18 procent (-1) inte har någon åsikt.

26 procent (-9) anser att de tre senaste årens försvarspolitik är mycket eller ganska bra.

Fotnot: Skillnad i procentenheter jämfört med 2012 inom parentes

Källa: Opinioner 2013, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.