Säkerhetsfrågor i fokus på årets första partiledardebatt

Uppdaterad
Publicerad

Oro, osäkerhet och otrygghet dominerade årets första partiledardebatt. Från vänster till höger lyftes försvarsförmåga och tuffare tag mot kriminella fram.

Flera av partiledarna kom mer eller mindre direkt från Sälen och konferensen Folk och försvar till partiledardebatten. Och diskussionen om mer resurser till försvaret fortsatte i riksdagens talarstol.

Anslagsbingo

Oppositionen fortsatte att kräva ökade försvarsanslag och SD-ledaren Jimmie Åkesson angrep att statsminister Stefan Löfven kallat de olika kraven för ”anslagsbingo”. Något som även C-ledaren Annie Lööf kritiserade.

– Vi hör anslagsbingo, budgivning och auktion. Sluta raljera och ta ansvar, sade hon till statsministern som höll fast vid att han inte vill delta i en budgivning om försvarsmiljarder.

–  Vi är beredda att diskutera ökad försvarsförmåga men vi tänker inte börja med miljarderna, sade Stefan Löfven.

Många av partiledarna tog också upp osäkerheten och otryggheten på hemmaplan. Häromdagen kom en rapport från Brå som bland annat visar att var tredje kvinna känner sig otrygg.

– Jag talar till dig som bor i ett område plågat av brottslighet och som kanske inte vågar gå ut på torget. Det är den oron vi ska möta, sade Löfven när han inledde debatten.

Säkerhetsfrågan kretsade också kring Sverigedemokraterna och deras hållning gentemot Ryssland. Partiledaren Jimmie Åkesson fick ta emot kritik från flera håll för att partiets anhängare har kopplingar till Putinvänliga krafter.

Åkesson svarade att hans parti var det första att varna för en ökad rysk aggression.

Högre straff

Han talade om att bekämpa gängkriminalitet och lovade fyrdubblat minimistraff för handgranater.

– I vårt samhällsbygge ska organiserade brottslingar bort från våra gator och in i fängelse, sade han.

Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, Andreas Carlson ersatte partiledaren Ebba Busch Thor, som saknar en riksdagsplats. Carlson återkom flera gånger till tryggheten och efterlyste mer resurser till polisen och insatser för att äldre ska känna sig trygga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.