Magnus Henrekson, professor på Institutet för Näringslivsforskning presenterar ny ESO-rapport om skatters effekt på företagande. Foto: SVT

”Skattesystemet för företag gynnar rika och passiva”

Uppdaterad
Publicerad

Ägarskatterna har större effekter än vad som tidigare antagits och bör ses över. Det är slutsatsen i en ny ESO-rapport som undersökt skatternas effekter på företagande.

– Utformningen av kapitalbeskattningen och dess nivå spelar roll för viljan att starta företag och expandera existerande företag. Vi måste nu förflytta tyngdpunkten litegrann när vi funderar på hur vi ska få en bra kapitalbeskattning som leder till ett växande näringsliv, säger Magnus Henrekson, professor på Institutet för Näringslivsforskning.

Ny kritisk rapport om skattesystemet

Det var under ett seminarium på Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO, som de nya slutsatserna presenterades.  De två forskarna, Magnus Henrekson och Tino Sanandaji från Institutet för Näringslivsforskning, har undersökt vilka effekter skatter har på svenskt företagande. Slutsatserna är att dagens ägarbeskattning är förlegade. Forskarna menar att det nuvarande skattesystemet bygger på äldre forskning där entreprenörsskapet inte finns med i de avgörande teoretiska modellerna.

– Vårt syfte har varit att utvärdera den äldre forskningen och introducera ny forskning som delvis ställer saker på sin ända, säger Magnus Henrekson.

Gynnar rika företagare

Henrekson menar bland annat att det nuvarande skattesystemet för företag gynnar de rika och de passiva. Enligt forskarna har därför Sverige misslyckats med den främsta näringspolitiska utmaningen – en snabb framväxt av växande företag.

Med på seminariet, som ses i sin helhet ovan, deltar också bland andra Håkan Ekengren (C),  statssekreterare på näringsdepartementet, Douglas Roos, entreprenör Nyheter 24 och Henrik von Sydow (M), ordförande i skatteutskottet

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.