Staten har sålt sitt innehav i Nordea

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har nu sålt återstoden av sina aktier i Nordea för 76 kronor per aktie. Försäljningen gav totalt 21,6 miljarder kronor

Finansmarknadsminister Peter Norman säger att dagens försäljning känns som en ”historisk dag som man kan vara lite glad över”.

Staten har varit ägare i banken sedan krisen i Sverige på 90-talet.

-Som ni vet är det vår bestämda uppfattning att staten inte är rätt ägare av bankaktier. Här sätter vi punkt för bankkrisen som härjade i Sverige, säger Peter Norman vid en pressträff.

Rätt tidpunkt

Enligt statssekreteraren Erik Thedéen var inte målet med försäljningen att pricka en toppkurs, utan att hitta en tidpunkt då det är rimligt att sälja en stor mängd aktier, och man har bedömt att det nu är ett tillräckligt stabilt läge på marknaden.

Staten tog över hela ägandet av Nordbanken 1992, och 1995 noterades banken på börsen. Sedan dess har staten successivt minskat sitt ägande. 2009 låg det på cirka 20 procent, och sedan 2011 har aktier för 60,1 miljarder kronor sålts.

Minskar statsskulden

Dagens försäljning innebär att statsskulden minskas med 21,6 miljarder kronor.

Socialdemokraterna har inga principiella invändningar mot att sälja Nordea.

-Det är tidpunkten vi ifrågasätter. Regeringen har ju väldigt svårt att motivera varför man valt just den här tidpunkten för försäljning. Frågan är om det motiveras med att man har problem med att sköta statsfinanserna, att man friserar siffrorna inför valrörelsen, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson.

TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.