En av dem som har reagerat är Maria Rashidi, ordf för Kvinnors rätt i Stockholm. Hon tycker sig märka av en hårdnande attityd de senaste tre, fyra åren. Uppdelningen mellan pojkar och flickor har ökat, det gäller att tänka på vad man har på sig på vissa ställen och förnedrande kommentarer fälls. Maria Rashidi ställer tom den provocerande frågan om när Sverige får sitt första förortskalifat i ett debattinlägg i Göteborgsposten. Hon menar att man måste föra en dubbel kamp – dels mot den religiösa fundamentalismen och dels mot rasismen.
– Det finns många liberala muslimer, men de är tysta. Det vore bra om de också deltog i debatten och syntes i media, anser Maria Rashidi.
Att debatten om hedersförtryck är känslig märks tydligt. Kahin Ahmed är en av dem som reagerade och tyckte förorten svartmålades.
Han bor i Stockholmsförorten Rinkeby men jobbar i Eskilstuna som samhällsvägledare. Han är också ersättare i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd för Moderaterna. Debattinläggen om det ökande kvinnoförtycket i förorten uppfattade han som kränkande och att det bara kunde handla om ett fåtal kvinnor. Kahin Ahmed menar att fokusering på muslimska fundamentalister bara gynnar Sverigedemokraterna och att roten till problemen är arbetslösheten.