Terrorforskaren: ”Extremism möter för litet motstånd i Sverige”

Publicerad

Extremism möter för litet motstånd och Säkerhetspolisen är i stort sett ensamma i arbetet mot våldbejakande islamistisk extremism.

Det menar terrorismforskaren Peder Hyllengren, som även anser att lagstiftningen bör skärpas.

– Dådet var fruktansvärt men inte helt överraskande. Det här har varit ett modus (tillvägagångssätt) som har varit återkommande de senaste åren, det säger Peder Hyllengren, terrorforskare på Försvarshögskolan till SVT Nyheter.

Att platsen för attentatet i fredags då en lastbil körde på flera personer blev just Drottninggatan är inte en slump, menar han.

Terrordådet i Stockholm

– Det är en plats där många människor rör sig. En idealisk plats för att orsaka så mycket kaos och förödelse som möjligt.

Det borde ha funnits betonghinder på Drottninggatan

Peder Hyllengren ansera att det borde ha funnits betonghinder på Drottninggatan som gjort att fordon behövt köra i slalom där och att fordon därigenom inte kan hålla hastigheten uppe.

– Området präglats av naivitet och aningslöshet, säger han.

LÄS OCKSÅ: Ny teknik skulle kunna stoppa lastbilsdåd

På DN Debatt idag skriver Peder Hyllengren och hans kollega Magnus Ranstorp att extremism möter för litet motstånd i Sverige och att Säkerhetspolisen, SÄPO, är alltför ensam i arbetet mot våldbejakande islamistisk extremism. Även andra aktörer måste arbeta med att lotsa personer som befinner sig i riskzonen tillbaka in i samhället. Så sker redan idag i till exempel Danmark och Tyskland.

IS-krigare behandlas som om de varit på semester

De två terrorforskarna föreslår att regeringen skapar ett nationellt resursteam som bland annat ska arbeta med återvändare (alltså personer som rest till exempel till Syrien för att kriga för IS och sedan återvänt till Sverige) och radikala miljöer.

Peder Hyllengren vill även se förändrad lagstiftning i Sverige.

– Vi har haft enormt svårt att lagföra personer som stridit med Islamiska Staten. De kan återkomma till Sverige på samma sätt som om de hade varit på Kanarieöarna. Det finns en lucka i lagstiftningen och det är hög tid att täcka till den, säger han till SVT Nyheter.

LÄS OCKSÅ: Detta vet vi om attacken

Justitieministern: Terrorlagstiftningen kan skärpas

Justitieminister Morgon Johansson öppnar för att skärpa terrorlagstiftningen.

– Jag vill gärna titta på det norska exemplet. De har i en del fall gått längre i lagstiftningen än vi gjort. Det handlar bland annat om detta med deltagandebrottet, säger Morgan Johansson till Aftonbladet.

I Sverige har terrorlagstiftningen bland annat stärkts genom kriminalisering av terrorresor. I Norge är även samröre med terrorlistade organisationer och deltagande i väpnad konflikt kriminellt.

LÄS OCKSÅ: Kärleksmanifestation på Sergels Torg på söndagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet