Foto: TT

”Trump har flera skäl att vara bekymrad”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Donald Trumps opinionsläge hade redan försämrats under den gångna veckan. Nu kommer nya avslöjanden om sexistiska uttalanden. Inför morgondagens valdebatt med Hillary Clinton står allt på spel. Det kan vara Trumps sista chans att vända opinionsläget. Ämnesvalet och debattformen med frågor från publiken kan gynna Trump – nu måste han förmedla en mer förtroendegivande image.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Donald Trumps pubertala skryt om att hans kändisskap gör att han får kyssa vackra kvinnor och tafsa dem i skrevet befäster bilden av en man med djupt problematisk kvinnosyn. Men för hans supporters är det inget nytt. Under mina många samtal med kvinnliga Trumpanhängare har de sett förtjusta ut när jag fört hans nedsättande kvinnokommentarer på tal.

”Åh, han menar det inte bokstavligt, medierna överdriver, han älskar ju kvinnor”, svarade en republikansk väljare i Alabama som bildat bönegruppen ”The Trumpettes” för att med Guds hjälp säkra hans seger. Hans senaste uttalande kan påverka oberoende väljare men för de som redan bestämt sig för Trump kommer det senaste avslöjandet knappast spela någon roll.

USA-val 2016

Flera skäl att vara bekymrad

Men Donald Trump har flera skäl att vara bekymrad just nu. Sedan en vecka tillbaka har vågskålen tippat till Hillary Clintons favör. Hon har en ledning med cirka fyra procent, enligt den senaste sammanställningen av Real Clear Politics. Bägge förbereder sig nu som bäst inför den andra av tre debatter där de ska mötas öga mot öga.

SVT Nyheter direktsänder debatten som startar klockan 03.00 natten till måndag på Washington University i St Louis.

Kritiserar programledarna

Programledare är tv-bolaget CNN:s Andersen Cooper och ABC:s Martha Raddatz. Till skillnad från den första debatten kommer presidentvalskandidaterna den här gången att få frågor från publiken och andra väljare på länk, ett format som kommer att gynna Donald Trump som har sin styrka i de spontana mötena med väljare.

Hillary Clinton är betydligt stelare och är  mindre bekväm med med att vara slagfärdig på en scen inför en stor publik. Samtidigt har Donald Trump kritiserat valet av programledare. Han kallar CNN för ”Clinton National Network” och anser att både Andersen Cooper och Martha Raddatz befinner sig på vänsterkanten. Till viss del har han rätt i sin kritik, Martha Raddatz bjöd president Obama på sitt bröllop, en besvärande omständighet för en journalist som skall vara opartisk.

Förlorade första debatten

Donald Trump och hans team har till sist accepterat söndagens uppställning och valet av ämnen, bland annat säkerhetspolitik och invandring väntas gynna Donald Trump. Han ansågs ha förlorat den första debatten då han framstod som dåligt förberedd.

Vill vinna på egen politik

I en mejväxling med tidningen Washington Post skriver Donald Trump att han den här gången kommer att välja den smala vägen, han kommer avstå från att attackera Hillary Clinton över sin mans gamla otrohetsaffärer – något han återkommande tagit upp under valkampanjen, Trump anser att Bill Clintons otrohet är ett bevis på Hillary Clintons brister som kvinna och ledare.

”Jag vill vinna det här valet på min egen politik för framtiden, inte på Bill Clintons historia. Arbetstillfällen, handel, att stoppa olaglig invandring, stöd till före detta militärer och ett stärkt försvar är frågor som jag vill fokusera på”, skriver Donald Trump.

Tappat väljare

Donald Trump har den senaste veckan tappat väljare bland framförallt kvinnor, mittenväljare i republikanska partiet och oberoende väljare enligt flera opinionsmätningar. Med sina rådgivare vid sin sida har han försökt att avstå från sina impulsiva och ofta aggressiva utfall.

I förra veckan föll han dock tillbaka i gamla synder då han i en nattligt twitterattack vikthånade en före detta Miss Universum, något som Hillary Clinton fångade upp med frågan om man kan lita på en president som nattetid gör sexistiska utfall. Till saken hör att Donald Trump fram till förra ägde året Miss Universumtävlingen.

Clinton lär inte missa tillfället att under debatten ta upp det senaste avslöjandet om Trumps kvinnosyn. Trumps opinionsläge kan också ha försämrats av avslöjanden om hans skatteaffärer.

Allt kan hända

Oavsett alla utspel som blixtsnabbt refereras av en fascinerad omvärld så fortsätter årets amerikanska valrörelse att vara extremt oförutsägbar. Opinionsinstituteten har svårt att få statistiskt säkerställda svarsunderlag. Los Angeles Times och Fox News ger till exempel Trump betydligt högre opinionssiffror än andra jämförbara mätinstitut.

Med en månad kvar till valet kan fortfarande allt hända, experterna har en häpnadsväckande dålig kunskapsbild vad som rör sig i folkdjupet, om vem, eller vilka som ens tänker rösta och hur det kommer att påverka valutgången.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA-val 2016

Mer i ämnet