Det är därför ingen tillfällighet att Angela Merkel har bjudits in till Stockholm. Besöket ska ses i ljuset av Sveriges behov av att skaffa sig en ny tung allierad inom EU.
Första gången
Stefan Löfven och Angela Merkel har träffats flera gånger, både på EU-toppmöten och på tu man hand. Men det är första gången Löfven tar emot Angela Merkel i Rosenbad.
Mötet hålls i en tid med stora internationella utmaningar: ett nytt mer oförutsägbart USA med Donald Trump som president, Storbritannien på väg ut ur EU och en fortsatt flyktingkris med tusentals drunknade i Medelhavet varje år.
Senare i veckan samlas EU-ledarna på Malta för att diskutera just migrationspolitiken. Det här kommer förstås att tas upp även när Löfven möter Merkel i Rosenbad. Men den svenska regeringen har mer strategiska planer än så för mötet.
Vill trygga inflytandet i EU
I grunden handlar det om att trygga svenskt inflytande i EU när Storbritannien lämnar unionen. Hittills har Storbritannien varit Sveriges närmaste allierad inom EU. Gemensamma ståndpunkter har ofta mejslats fram inför toppmötena. Sverige och Storbritannien har för det mesta drivit samma linje inom EU, oavsett regering i hemländerna.
När Storbritannien nu lämnar mister Sverige därför sin viktigaste och mest inflytelserika allierad. Just av det skälet sneglar den svenska regeringen nu extra på Berlin och Merkel. Planen är att Tyskland ska ta över den roll som Storbritannien hittills har spelat för Sverige.
Historiskt har Tyskland dock haft en annan inställning till EU än Sverige. Tyskland var tillsammans med Frankrike en av EU-samarbetets grundare. Tyskland har ofta drivit på för en allt djupare integration, medan Sverige mest har sett EU som ett mellanstatligt samarbete. Men den fransk-tyska axeln har försvagats och den nya vågen av nationalism och EU-kritik i Europa, tydligast manifesterad genom folkomröstningen i Storbritannien förra året, har lett till att få EU-ledare idag vågar prata om mer överstatlighet.
Stora värden i potten
Det här ökar sannolikheten för Sverige och Tyskland att hitta en närmare relation i EU. I flera frågor står länderna nämligen nära varandra. Det handlar inte enbart om flyktingpolitiken där Stefan Löfven och Angela Merkel ofta förespråkat liknande politiska lösningar. Både Sverige och Tyskland driver på för en strikt budgetpolitik inom EU. Ekonomiskt är länderna också nära sammanflätade. Framför allt är Sverige starkt ekonomiskt beroende av Tyskland, som nu passerat Norge som Sveriges viktigaste exportmarknad. Dessutom är Tyskland världens fjärde största ekonomi efter USA, Japan och Kina.
Det ligger alltså stora värden i potten, både politiska och ekonomiska, när Stefan Löfven idag tar emot Angela Merkel i Rosenbad.